Kezdőlap Uncategorized

Feltámad a Vadnyugat ! – a CineFest újra Miskolcon

A western áll az idei Cinefest Nemzetközi Filmfesztivál CineClassics szekciójának középpontjában: a műfaj, amely a 20. században milliókat vont bűvkörébe, és melynek már sokszor halálhírét keltették, de mindig újra feltámad, és John Fordtól Nicholas Rayig, Sam Peckinpah-tól Sergio Leonéig, a Coen testvérektől Clint Eastwoodig számos zseniális alkotót ihletett meg. A Volt egyszer egy Vadnyugat mellett levetítik John Ford klasszikusát, a John Wayne és James Stewart főszereplésével készült Aki lelőtte Liberty Valance-t. A régivágású, míves hollywoodi western hattyúdalát a kegyetlen, modern vérbosszú-western, a Vad banda követi, amely 1969 óta semmit sem veszített erejéből. A megunhatatlan spagetti-western, milliók kedvence, A jó, a rossz és a csúf zárja a válogatást. Szeptember 12-én, szombaton 13 órától a Béke teremben kitűnő szakemberek részvételével nyilvános western-konferencián is részt vehetnek az érdeklődők, hogy könnyebben eligazodjanak a műfaj útvesztőiben. /Forrás : http://www.cinefest.hu/

43973_16

A westernt sok filmkritikus jellemzi az egyetlen igazi amerikai film műfajnak. Bizonyos szempontból találó is ez a ténymegállapítás, azonban vannak kiemelkedő alkotások, melyeket mégsem amerikai filmesek véstek be a western filmek halhatatlanjainak csarnokába. Ki ne vitatná el, hogy Sergio Leone a valaha élt egyik legnagyobb western film rendező ? (Természetesen alkotott más műfajban is, emlékezzünk csak minden idők  2. legnagyobb gengszter opuszára, a Volt egyszer egy Amerikára (a Keresztapa az örök Numero Uno 😀 ).)

Sokan vitatkoznak azon melyik a jelentősebb alkotás, a Volt egyszer egy Vadnyugat (1968) vagy a Jó, a Rossz és a Csúf (1966) ? Magam sem tudok választani, szerintem minden idők két legjobb western filmjéről van szó. Bronson vagy Eastwood ? Lehetetlen a választás.
A dollár trilógia záró akkordja, a direktor és Clint Eastwood harmadik közös gyermeke, vitathatatlanul humorosabb, ugyanakkor akciódúsabb is, mint a rá két évre világra segített mestermű, a Volt egyszer egy Vadnyugat.

poster_01

A Jó, a Rossz és a Csúf jelenleg minden idők 8. legjobb filmje az IMDb (Internet Movie Database) szerint. Clint Eastwood, Lee Van Cleef és Eli Wallach, ha ott és akkor leteszik a lantot és soha többé nem forgatnak egyetlen más filmet sem, már bekerültek volna a legnagyobbak közé (szerencsére nem így tettek :))

?yi-Kötü-Çirkin

A sztori unalomig ismert mégis jó a filmet újra és újra és újra és újra megnézni. Temérdek jelenetet ide állíthatnék, de elég a klasszikus temetőbeli hármas párbajra gondolni a film végéről. Na ugye, hogy ugye ? 😀

3as

A Jó, a Rossz és a Csúfhoz hasonlóan A Volt egyszer egy Vadnyugat (minden idők 28. legjobb filmje az IMDb szerint) minden  egyes szereplője zseniális. A prosti múltját sutba dobó, csendesebb (de azért jómódú) életre vágyó Jill (Claudina Cardinale merész szerepben), a velejéig romlott és élete végéig az is maradó Frank (Henry Fonda merész szerepben), a velejéig romlott, de azért érző szívű bandita Cheyenne (Jason Robards pazar alakítása) és természetesen a bosszúszomjas “Harmónika” (Charles Bronson mindent ennek a szerepnek köszönhet).

West main

A szokatlanul lassú snittek, az akció jeleneteket megelőző csigatempó a bemutatásának pillanatában az örök klasszikusok közé emelte Leone mesterművét. Komor hangulatával, mesteri történetvezetésével már-már túl is szárnyalja a rendező előző mesterművét (számos vita és esszé tárgya ez a párharc e két pazar alkotás között), de egyről ne feledkezzünk meg, kiknek köszönhető a film sztorija ? Három fenegyerek dobta össze a történetet : a rendező Sergio Leone mellett Bernardo Bertolucci (Az utolsó Tangó Párizsban és megannyi klasszikus rendezője) és Dario Argento (az olasz horror műfaj, a galliano legnagyobb mestere) azok, akinek a filmrajongók örök hálával tartoznak !

onceuponatimeinthewest

Azért az amerikai filmeseket sem kell félteni, ha a westernről esik szó.

A műfajt talán a legbrutálisabban prezentálja Sam Packinpah, akinek filmográfiája maga az erőszak bibliája : Szalmakutyák, A szökés, Vaskereszt és természetesen a Vad Banda (hogy csak a legismertebbeket említsem).

large_5DfzPAdKgEBctOfvy6jTuqiuu8l

A történet szerint egy törvényen kívülikből álló öreg fiú csapat egy utolsó nagy dobásra készül, mielőtt a hagyományos értelemben vett vadnyugat végképp eltűnik a történelem pöcegödrében. William Holden, Ernest Borgnine, Robert Ryan és a többi színész nagyszerűen hozzák a korszak antihőseit. Packinpah itt is és a többi nagy filmjében is a legbrutálisabb jeleneteket lassított felvételekben, szinte kimerevítve a képkockákat mutatja be a publikumnak. Itt van, nesztek, ilyenek vagytok ti is !

a vad banda

A Vad Bandát jómagam kissrác koromban, valamikor a ’80-as évek második felében láttam a Béke Filmszínházban (a fiatalabbak kedvéért a Művészetek Háza elődje). Azóta természetesen ott van a többi klasszikus western DVD mellett a polcomon a film, de roppant jó érzés lesz ugyanabban az épületben megnézni, nagy vásznon ismét ezt a páratlan alkotást.

A négyszeres Oscar díjas rendezőzseni, John Ford Aki lelőtte Liberty Valance-t című alkotása a klasszikusabb westernek közé sorolandó a műfaj két nagy oszlopa, John Wayne és James Stewart főszereplésével.

the-man-who-shot-liberty-valance-movie-poster-1962-1010539749

Ranse Stoddard (James Stewart) és Tom Doniphon (John Wayne) közeli barátságba kerülnek, amikor Stoddard a nyugati kisvárosba, Shinboe-ba érkezik seriffnek. A városkát egy Liberty Valance (Lee Marvin) nevű ember és bandája rettegésben tartják. Amikor megtudják, hogy Stoddard nem hajlandó kenőpénzt elfogadni, elhatározzák, hogy elteszik láb alól. Stoddard és Doniphon pedig megfogadják: rendet tesznek Shinboe-ban.

A western tehát szeptemberben Miskolcra költözik, fogadjátok szeretettel !

Lichtenstein Raymond
filmesztéta