Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Teljessé vált a Budapest Ritmo programja: április 7. és 10. között három helyszínen 23 fellépő várja a közönséget az idei világzenei fesztiválon, amely filmprogrammal is bővült: magyar rendezők és zenészek közös filmjeinek premierjei, zenés dokumentumfilmek és egy zenés-filmes tematikájú konferencia is helyet kapott a programban.

A Budapest Ritmo három belvárosi helyszínen, az Akvárium Klubban, a Szimpla Kertben és idén először a Toldiban is várja a közönséget a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében.

A fesztivál headlinerei olyan világsztárok, mint az izraeli-perzsa énekesnő, Liraz, a több ízben is a legjobb férfi fadoénekesnek választott António Zambujo, a bamakói örömzenét játszó házaspár, Amadou & Mariam, valamint Damir Imamovic, a sevdah dalművészet egyik legnagyobb alakja. Esténként DJ-k várják a közönséget. 

A zenék mellett filmeket is élvezhet a közönség

Míg az Akvárium termeit már nemzetközileg is elismert előadók töltik meg, addig a Szimpla Kertben a showcase-versenyprogram feltörekvő, hazai és külföldi előadói mutatkoznak be. A koncertek mellett először lesznek nagyvásznon láthatók a 2021-es Ritmo zenei filmjei és az idei filmpályázat nyertesei.

Művészeti alkotásokként is megállják a helyüket a kiválasztott filmek

A tavalyi fesztiválra olyan online streamelt filmek elkészítésére kértek fel magyar zenekarokat és rendezőket, amelyek önmagukban, művészeti alkotásként is megállják a helyüket, és a lezárások után is relevánsak maradnak. Az ikonikus Gellért Szálló kihalt folyosóit és szobáit kísértik Reisz Gábor és Szimler Bálint koncertfilmjében, amely egyszerre borzongató és játékos hangulatával tökéletesen visszaadja a Mordái zenéjét. Cserepes Károly népzenés kísérleteinek filmrevitelét Karcis Gábor vizuálművész és Kálmán Mátyás operatőr valósította meg. Szilágyi Fanni rendezésében a Twentysix étterem arborétumszerű belvárosi kertje válik az Odd ID zenekarzenekar színpadává. Damokos Attila álomszerű, kifinomultan modern koncertfilmje pedig tökéletes megtestesülése Dresch Mihály etnojazzének, amely az éjszakai Epreskert neonfényben úszó szobrai közt hangzik fel.

A szervezők egy konferenciával is készülnek 

A Ritmo filmes programjában több zenei dokumentumfilm is szerepel, de a szervezők egy zenés-filmes tematikájú konferenciával, valamint networking eseménnyel is készülnek, amelyen többek között Európa Kulturális Fővárosainak képviselői mutatják be zenei stratégiájukat, és lehetőség nyílik arra is, hogy a kulturális szektor szakemberei találkozzanak egymással.