Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Így vesznek fel hitelt a vállalkozások: mutatjuk, mi a legfontosabb számukra

Nem ugranak bele meggondolatlanul a kis-és közepes vállalkozások a hitelfelvételbe. Tízből kilencen több banktól kérnek ajánlatot.

A K&H legfrissebb kutatásából kiderül, hogy a cégek 43 százaléka 3-4 ajánlatot néz meg, 21 százalékuk kifejezetten azokat a pénzintézeteket keresi meg, amelyekkel amúgy is kapcsolatban áll. 

Bármennyire is áttevődött a pénzügyek intézése az online térbe, a nagyobb horderejű döntések esetében továbbra is az élő kapcsolatok és az ügyfelek igényeire szabott tanácsadás a fontos – erről Rammacher Zoltán a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője tájékoztatta az MTI-t.

A vállalkozások túlnyomó többsége (77 százalék) elsősorban a kamatot figyeli, mielőtt meghozza a végleges döntést. A cégek kétharmadánál az átlátható hitelfolyamat és az egyéb költségek is fontos szerepet játszanak, míg az adott pénzintézettel való korábbi együttműködés a kkv-k 62 százalékánál hangsúlyos szempont a választásban. 

A közlemény szerint a bank kisebb vállalkozó ügyfelei a Széchenyi Likviditási Hitel GO! konstrukciót kedvelik a leginkább: ennek átlagos hitelösszege 11 millió forint, amelyet általában legfeljebb három évre igényelnek a mikrocégek.

A középvállalkozások körében a jellemzően hétéves futamidővel felvett Széchenyi Beruházási Hitel GO! a legnépszerűbb, az átlagos hitelösszeg pedig meghaladja a 100 millió forintot.