A kormány októbertől kiviteli korlátozást rendelt el építőipari termékekre, de van olyan cég, akik már áprilistól korlátozták több országba a gipszkarton exportját, annak érdekében, hogy a magyar piac ellátása biztosítva legyen, de jelenleg úgy tűnik, hogy ennek fenntartása a magyar piac igényei alapján szükségtelenek.

Az építőanyag árak drasztikus emelkedésével és az építőanyag hiánnyal kapcsolatban a közelmúltban megjelent írások és nyilatkozatok több ízben is említik a gipszkartonok drágulását.

Magyarországon nincs gipszkarton hiány. Szinte bármilyen mennyiséggel, ha kell, azonnal ki tudják szolgálni a magyar piacot.

Ugyanakkor a termelés hatékonyságának fenntartása, valamint a termelési költségek alacsonyan tartása szempontjából fontos és szükséges az export piacok kiszolgálása is. 

Mint minden építőanyagnál, így a gipszkartonnál is előfordulhat az, hogy szezonálisan nagyobb igény mutatkozik a termék iránt. Ez okozhat időszakosan hosszabb kiszállítási időt, mint amire volt példa az év elején is.

Az időszakos ellátási anomáliákat fokozta az is, hogy az európai piacon is óriási a kereslet a gipszkarton iránt. Így az európai kapacitásokat más, a magyar piacnál jóval jövedelmezőbb piacokon, a magyarországi áraknál magasabban adták el a gyártók.

Azt is meg kell említeni, hogy a gipszkarton gyártás legfontosabb alapanyagai, főleg a gipsz, a papír, az energia, de még a csomagoláshoz használt fa raklap ára is nagyságrendekkel drágult az elmúlt félév során.

Ha csak ezeknek az alapanyagoknak az árváltozását kellene beépíteni az árba, egy azonnali akár 50 százalékos piaci áremelésre lenne szükség gipszkarton termékeknél. Ezzel szemben az idei év elején 4 százalék körüli, az első félév után újabb átlag 4 százalékkal emelték a hazai gyártású gipszkarton árát. Valószínű, még várható áremelés az idén, de az indokolt emelés mértékét meg sem fogja közelíteni.

Nem egy tipikus multinacionális hozzáállás, de a magyarországi vezetés javaslatát a helyzet rövidtávú kezelésére elfogadták a nemzetközi döntéshozók is. A sajtóban, sajnálatos módon még a szakterületükön tapasztalt szereplőktől is elhangzott a gipszkarton árak jelentős áremelkedésének kommunikációja.

Fontos tisztázni, a gipszkartonok ára, nemhogy jelentősen nem emelkedett, de jelentősen szükséges mérték alatt maradt. A méltányolható és versenyképes piaci ár fenntartásához szükség van a gyártási kapacitások teljes kihasználására.