Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Ha marad az “ársapka”, veszélybe kerülhet a hazai üzemanyag-ellátás

Felül kell vizsgálni az üzemanyagárstopot Magyarországon, mert azzal együtt nem lehet garantálni a folyamatos ellátást. 

Erről a MOL hazai operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója beszélt az Indexnek. Ratatics Péter hozzátette, a kormány stratégiai tárolóit meg kellene nyitni a piaci szereplők előtt, a lakosságtól pedig azt kérte, hogy mindenki csak annyit tankoljon, amennyire valóban szüksége van.

Erre a világpiaci helyzet mellett azért van szükség, mert a tervezett karbantartások, fejlesztések, vizsgálatok miatt egy időre le kellett állítani az egyetlen hazai olajfinomítót. A kieső mennyiség egy részét a nemrég újraindított pozsonyi finomítóból pótolják majd, de a hiányt ezzel sem tudják teljes egészében fedezni. Az importlehetőségeket pedig tovább szűkíti a kormány által bevezetett üzemanyagárstop, mert egyszerűen fogalmazva nem éri meg külföldről behozni a terméket – emelte ki Ratatics Péter. 

Az ügyvezető szerint a 480 forintos, a piacinál jóval alacsonyabb ár hosszabb távon az ellátásbiztonságot veszélyezteti, mert ilyen feltételek mellett a külföldi szolgáltatónak nem érdeke, hogy kiszolgálják a magyar piacot. Ratatics Péter egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy nincs értelme a pánikvásárlának, az ugyanis tovább rontana a helyzeten.  

Az Index cikke kitért arra is, hogy az emlékezetes schwechati leállás után a magyar államnak meg kellett nyitnia a stratégiai tárolóit, hogy az osztrák finomító nélkül is legyen üzemanyag a hazai kutakon, amelyek tankolási limittel próbálták fékezni a vásárlási rohamot.

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com