A 2078 km című darabot  július 29-én, pénteken Hernádszentandráson lehet megtekinteni.

Egy nappal korábban a Szentendrei Teátrumban lesz az előadás premierje,  amelynek teljes bevételét felajánlják a borsodi hátrányos helyzetű gyerekeket segítő InDaHouse Hungary Egyesületnek, ahonnan a produkció magyarországi résztvevői érkeznek. 

A résztvevők többsége hátrányos helyzetű fiatal, aki először áll színpadon, az őket segítők pedig olyan szociálisan elkötelezett alkotók, akik a művészet eszközeivel szeretnék a társadalmat elfogadóbbá és nyitottabbá tenni – olvasható a szervezők közleményében.

Az előadás egy kétéves módszertani folyamat része: négy ország négy művészeti szervezetének együttműködése a What'SAP – exchange of social art practices projekt keretein belül.

A nemzetközi projekt az együttműködő partnerek módszertancseréjén alapszik annak érdekében, hogy a szociálisan elkötelezett művészeti gyakorlatokra Európa-szerte egyedülálló és elismert szakmaként tekintsenek. Maga az SAP mozaikszó is a szociálisan elkötelezett művészetek elnevezéséből ered.

A négy országból (Csehországból, Szerbiából, Franciaországból és Magyarországról) érkező partnerek közös célja elméleti és gyakorlati tudásuk továbbfejlesztése, új, könnyen használható szakmai módszertanok létrehozása és új technikák felfedezése, amely azt célozza, hogy az érdeklődők erősebben bekapcsolódjanak az interkulturális párbeszédekbe és a szociálisan elkötelezett alkotásba.

A tudásmegosztás és a közösségépítés után a projekt következő lépése a közös alkotás: ebbe a folyamatba tekinthet be a közönség a 2078 km című közösségi színházi előadás premierjén.

Kikinda, Prága, Hernádszentandrás és Párizs Budapesttől mért távolsága összesen 2078 kilométer. Ez az a távolság, amit a résztvevők megtesznek azért, hogy közösen alkothassanak. Az út azonban, amelyet bejárnak, sokkal hosszabb ennél. Tíz nap alatt a művészet segítségével közös nyelvet találnak maguknak, miközben megpróbálják áthidalni a társadalmi és kulturális különbségeket, megtartva ugyanakkor azokat a sajátosságokat, amelyeket magukkal hoznak – olvasható a produkció ismertetőjében.

(A fotó illusztráció/teatrom.hu)