A kulcsszavak: ivóvíz, karsztforrás.

Az utóbbi hetek slágertémája volt Miskolcon az országos hírűvé vált Tündérkert sorsa. Sokféle pletyka, összeesküvéselmélet kapott lábra, ám most a megyei katasztrófavédelem hivatalos közleményéből kiderül, mi is a valós helyzet.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egészen pontosan így fogalmazott: “A Miskolc, Tópart utca 33327 helyrajzi számú – Tündérkert – ingatlan érinti Miskolc város ivóvízellátásába bekapcsolt hidegvízes karsztforrások védőterületeit és védőidomait. Ezen védőterületeket a jogszabályoknak megfelelően a vízügyi és vízvédelmi hatóság az érintett ingatlan tulajdonosának (települési önkormányzat) kérelmére indult hatósági eljárásban 2012-ben határozattal jelölte ki. Az ivóvízellátást biztosító hidegvízes karsztforrások belső védőövezeti érintettsége miatt a hatályos jogszabályok alapján az övezetet magába foglaló földrészlet – függetlenül a rajta lévő építmény tulajdonjogától – kizárólag önkormányzati, vagy állami tulajdonban állhat.
Észlelve az ingatlan eladási szándékával kapcsolatos híreket, a vízügyi és vízvédelmi hatósági hatáskörrel rendelkező Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság annak érdekében, hogy a jogszabályi előírások érvényesüljenek, 2021. október 15. napján kelt átiratában minderről tájékoztatást küldött Miskolc Város Önkormányzatának.”
Mindebből tehát kiderült, hogy a Tündérkertet a városi önkormányzat nem adhatja el a bérlőnek, hiába volt ilyen szándéka a turistalátványosságot megalkotó vállalkozónak.