Kezdőlap Uncategorized

Holnap adják fel az utolsó táviratot

Magyarországon 174 év után, 2021. április 29-én lehet utolsó alkalommal postán feladni táviratot.

Az igaz hogy a maga 174 évével hatalmas karriert futott be ez az információ továbbítására kitalált eszköz. Ha nem lett volna távirat, az első világháború sem így végződik és ez nagy valószínűséggel teljesen átírta volna a jelenünket. A háború ugyanis már javában zajlott, amikor a németek táviratot küldtek Mexikóba arról, hogy tengeralattjáró-háborút szándékoznak indítani az Amerikából Európába tartó hadianyag- és nyersanyag-utánpótlás elpusztítására. Arra szerették volna finoman megkérni Mexikót, hogy támadja meg az USA-t a szomszédból, ha valami mégis balul sülne el. Hiába volt kódolva a távirat, az angolok megfejtették. Amerikának pedig ennyi elég is volt: Jött, látott, győzött.

De ahogy teltek az évek a táviratot felváltották a modernebb eszközök. Az okostelefonok korában már nem tudja felvenni a versenyt információkat továbbító társaival. A tavalyi évben mindössze 23 ezret adtak fel, ami megmagyarázza, hogy miért is kell lezárni ezt a korszakot.

A Magyar Küldeményművészeti Társaság, a Spanyolnátha és a Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria tehát arra kéri az olvasókat, hogy holnap egy feladott, szabadon választott típusú távirat küldésével állítsanak emléket a szolgáltatásnak.

A beérkezett táviratokból készült válogatások rangos művészeti intézmények kiállításain (többek között a miskolci Színészmúzeumban, a Miskolci Galéria Alkotóházában, a hernádkaki Önök kerték Spanyolnátha Kertfesztiválon), illetve az interneten, a Spanyolnáthában fognak megjelenni. A távirat feladója az elküldéssel ehhez hozzájárul. A postán kapható táviratlapon található szövegdoboz-mérete kb. 12×7 cm, ebbe a mezőbe a feladó kézzel írt, maximum 250 karakter terjedelmű szöveget fogadnak el.

A távirat szövegében szerepelnie kell egy vagy több Pilinszky Jánostól vett idézetnek, hiszen az Utolsó távirat a Pilinszky közelebb című rendezvénysorozat egyik eleme lesz.

A feladható távirat-fajtákról, a kérhető szolgáltatásokról a http://posta.hu oldalon tájékozódhatunk.

A felhívásról bővebb információt pedig itt találhatunk: https://hermuz.hu/2021/04/26/tavirat-herman-otto-muzeum/