Hétfő nulla órától csütörtök éjfélig a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelte el az országos tisztifőorvos.

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább 3 egymást követő napon meghaladja a 27 fokot. 

A jövő héten megérkezik a forróság és egyre többfelé akár 35 fok fölötti maximumok is lehetnek. Éjszakánként is egyre kevesebb helyen számíthatunk 20 fok alatti hőmérsékletre. Ezt trópusi éjszakáknak is nevezik. A nagy melegre való tekintettel hétfőtől fokozottan figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, de kerüljük a cukros és alkoholos italokat, valamint a koffeintartalmú folyadékok fogyasztását! 

A szakemberek azt tanácsolják, hogy 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a napon. Ekkor ugyanis nagyon erős, sőt helyenként extrém erős UV-sugárzás is lehet, ami már a normál bőrtípusú embereknél is 10-15 perc alatt leégést eredményezhet. Ügyeljünk házi kedvenceinkre és gyermekeinkre is. Ha tehetjük, ne hagyjuk a tűző napon állni a járműveinket és semmi esetre se hagyjuk a kocsiban semmilyen élőlényt, hiszen zárt térben a hőmérséklet akár 70 fokra is felkúszhat.