Kezdőlap Uncategorized

II. Miskolci Bor Rangolás – a borverseny eredménye

Miskolc város adventi ünnepségsorozatához kapcsolódóan került megrendezésre 2018.11.30-án a II. Miskolci Hunnia Bor Rangolás, amelynek borbírálói neves borászok és borszakértők közül kerültek ki.

A zártkörű borverseny a Miskolczi Borbarátok Társasága szervezésében, a Miskolci Polgármesteri Hivatal és az Avasi Borangolás támogatásával került megrendezésre. A bíráló bizottságok elé 70 tétel került, amely csak magyar szőlőfajtákból, magyar borászok kezei közül, Magyarországon készültek. A verseny célja az volt, hogy kiderüljön, milyen minőségűek valójában a magyar borok, amelyeket a nagyközönség is elérhet a boltok polcain.

A nevezett borok Miskolc nagyobb borkínálattal rendelkező üzleteiből kerültek a három borbíráló bizottság elé (Auchan, Tesco, Borbála Borkereskedés, Metro), melyeket Magyarország különböző borvidékeinek termelőitől, magyar szőlő fajták jellemző házasításaiból válogattak össze a szervezők. Az értékelési kategóriákban csúcsbort vagy kivételes egyedi karakterrel és stílussal rendelkező bort nem találtak a bírálók. Összességében „Nagyon jó, különleges minőségű” minősítést kapott a 70 tételből 35 minta a versengő borok között, de mellette több bor is kizárásra is került, mert nem felelt meg a verseny feltételeinek. A legtöbb pozitív és kellemes hatást a vörös borok nyújtották.

A borszakértők véleménye szerint összességében jó borok találhatók Miskolcon, de kevés kiemelkedően magas minőségű bor lelhető fel a polcokon, ami magyar szőlőfajtából készült. Meglepőnek találták, hogy Miskolc nagyobb boltjaiban nem találhatók meg például a Bükki borvidék borai, amelyek kevésbé ismertek, de kiváló minőségűek, és a szakértők szerint több elismerést és figyelmet érdemelnének. A fogyasztóknak törekedni kellene a minőségi borok fogyasztására, megismerni a különböző borvidékek borait, ezáltal biztosan nem csalódhatnak a magyar borokban, és mindenki megtalálhatja a számára megfelelő tökéletes nedűt a karácsonyi ünnepi asztalra és a mindennapokra egyaránt.

Az ajánlott borok listáját az érdeklődők megtalálhatják a Miskolczi Borbarátok Társaságának

weboldalán. http://www.miskolciborbaratok.hu/images/ajalnott-borok-listaja.pdf