A perec a világ egyik legnépszerűbb pékáruja, az egyik legtipikusabb sós sütemény, amit egy pékségbe belépve megláthatunk a polcokon. Magyarországon és Európában a perec sós verzióit fogyasztjuk (sós perec, sajtos perec, esetleg magvas perec), Amerikában viszont hódítanak az édes perecek is (cukros perec, csokoládés perec stb.). A perec pékáru mellett a perec apró, snack verziója is elterjedt, ami remek sörkorcsolyaként szolgál bármilyen összejövetelen.

A pereckészítés legendája

A perec készítésének a legendája szerint az első perec véletlenül készült el, egy bajor asszony hibájának köszönhetően. A történet szerint egy pék felesége éppen a pékműhelyt mosta fel lúgos vízzel, amikor a pék körül tevékenykedve véletlenül belelökött egy nyers perecet a lúgos felmosó vízbe. A pék felesége ijedelmében kikapta a perecet a vízből és megkérte férjét, hogy gyorsan süsse ki azt, amíg nem vész kárba a tészta – így jött létre az első perec.

A pereckészítés története a valóságban

Az ókori emberek még nem tudták, mi az a perec, ám a sötét középkorban, körülbelül a 600-as évektől már számos írásos emlék utal arra, hogy Németország, Olaszország és Franciaország térségében is készítették ezt a pékárut, ami a későbbiekben a német pékek céhének a szimbóluma lett. Az első perecet minden valószínűség szerint egy francia szerzetes készítette el, amelynek a formája eredendően imára kulcsolt kezeket szimbolizált.

A perec eredeti neve „pretiola”, azaz „kis jutalom” volt, amit azok a gyerekek kaptak, akik helyesen megtanulták az imákat. A pretiola lassan elterjedt Európában, így eljutott Németországba is, ahol először „bretzel”, majd „pretzel” néven vált népszerűvé. A perec megjelenik a katolikus liturgiában is: Cleves Catherine 1440-ben használt imakönyvében Szent Bertalant perecek vették körül – a perec, mivel három lyuka van, a Szentháromságot is szimbolizálhatta.

A középkori Németországban perecet akasztottak a karácsonyfára, a gyerekek újévkor perecet viseltek a nyakukban, sőt, húsvétkor a szülők apró pereceket rejtettek el, amit aztán a gyerekek megkereshettek – ez lehetett a húsvéti tojásvadászat őse is. A perec a böjti időszakban is gyakran szerepelt a kolostorok és a családok asztalán, hiszen csupán vízből és lisztből készült az egész finomság, nem tartalmaz semmilyen állati eredetű terméket, például tojást vagy tejet (a perec vegánok számára is fogyasztható, amennyiben nem kenik meg tojással a tetejét).

Egyszerű sós perec recept

A perec legendájából egyedül az igaz, hogy mielőtt a perecet kisütik, egy ideig tényleg ázik vízben. A perec készítése során lisztből, vízből és élesztőből egy puha tésztát gyúrunk, amit hurkaszerű formára nyújtva a jellegzetes perec-hurokba kötünk. Miután a perec megkelt, a nyers tésztát röviden forrásban lévő, szódabikarbónás vízbe mártjuk: ami ekkor történik, az úgynevezett Maillard-reakció, amikor a perec tésztájában lévő cukrok és aminosavak reakcióba lépnek egymással, így a perec barna színű lesz. Ezután a perec formáját kiigazítjuk, tetszőlegesen megízesítjük, végül kisütjük.

Így, hogy végre tudjuk, mi az a perec és a perec honnan származik, nézzünk egy végtelenül egyszerű, ám annál finomabb házi perec receptet!

A perec hozzávalói

A perec tésztájához:

 • 500 g búza finomliszt
 • 1 csomag instant élesztő
 • 260 ml tej
 • 3 ek napraforgó olaj
 • 2 tk só
 • 1 tk cukor

A sós perec öntethez:

 • 4 ek búza finomliszt
 • 40 ml víz
 • 2 ek só

A perec főzéséhez és sütéséhez:

 • 1,5 ek szódabikarbóna
 • 1 db tojás

A perec elkészítése

 1. Keverjük össze a tejet a sóval, a liszttel, majd a cukorral, végül adjuk hozzá az olajat és az élesztőt is. Dagasszuk addig, amíg homogén tésztát nem kapunk, ezt követően hagyjuk kelni 20 percig.
 2. Felezzük a tésztát háromszor kétfelé, hogy 8 egyforma adagot kapjunk, ezeket nyújtsuk ki hosszú hurkákra és formázzunk belőlük pereceket.
 3. Egy fazék vízben keverjük el a szódabikarbónát és forraljuk fel, ezt követően röviden, kb. 20 másodpercen keresztül főzzük benne a perecek mindkét oldalát. Tegyük a pereceket tepsibe és pihentessük további 10 percen keresztül.
 4. Verjük fel a tojást, kenjük meg vele a perecek tetejét, majd süssük őket 15 percen keresztül, 200°-ra előmelegített sütőben, hőlégkeveréses módban. Ez alatt keverjük el az öntet hozzávalóit, a 12 perc leteltével csurgassuk a perecekre, végül süssük azokat a sós öntettel együtt további 5 percen keresztül.