Kezdőlap Uncategorized

Jameson CineFest … hamarosan !

Több mint 10 országból összesen 19 nagyjátékfilm versenyez a világ filmművészetéből friss és színvonalas válogatást kínáló 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon, amely szeptember 11. és 20. között várja a filmbarát közönséget és a szakma képviselőit – közölték az MTI-vel a szervezők hétfőn.

A mustra nagyjátékfilmes versenyprogramjában helyet kapott többek között A homár című, Colin Farrell, Rachel Weisz és Léa Seydoux főszereplésével készült abszurd humorú film, amelyet a zsűri különdíjával tüntettek ki Cannes-ban. Látható lesz Deniz Gamze Ergüven török rendező – Cannes-ban szintén díjazott – Mustang című alkotása, amely egy észak-törökországi faluban élő öt lánytestvérről szól, akik számára a családi otthon börtönné válik.

Colin-Farrell1  mediterranea-official-poster
Komoly figyelemre számíthat Sean Baker okostelefonokkal forgatott modern karácsonyi meséje, a Tangerine, emellett megtekinthető lesz Jonas Carpignanónak az afrikai bevándorlók sorsáról készített, aktuális témákat feszegető alkotása, a Mediterranea is.

tangerine-poster-e1435247358171   mustang-cannes-film-festival

A versenyprogramban szerepel még az egyéni sors és a hatalmi érdekek kapcsolatának kérdéseiről szóló, román-bolgár-magyar együttműködésben készült Why Me? című alkotás, valamint Alfonso Gomez-Rejon Sundance-fődíjas Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni című drámája is.

facebook_event_816286345126190
Az idei Sundance-fődíjas film is ellátogat Miskolcra.

Utolsó pillanatban csatlakozott a versenyprogramhoz John Watts Cop Car című mozija, amely egy korrupt rendőr autóját elkötő tizenévesekről szól.

Poster_Cop_Car
A dokumentumfilmes kategória nemzetközi versenyprogramjában olyan alkotások szerepelnek, mint például a török szappanoperáknak a női szerepekre gyakorolt hatását taglaló Kismet című görög, vagy Damian Kocur 21 nap című lengyel filmje. Szintén részt vesz a dokumentumfilmek versenyében a híres lengyel rendező, Hanna Polak Valami jobbra várva című alkotása, a német születésű Lorenz Findeisen Betontörténetek, Jan Latal Cseh sörháború, a holland Astrid Bussink Giovanni és a vízibalett, valamint Höcher Gábor Drifter című filmje is.

pawn-sacrifice-trailer
Pókember mint Bobby Fischer ? EZT LÁTNI KELL !!!

A Kitekintő szekcióban a Bobby Fischer világhírű sakkozó életéről szóló Pawn Sacrifice mellett a – többek között Ian McKellent is felvonultató – Mr. Holmes, valamint a Jake Gyllenhaal és Rachel McAdams főszereplésével készült Mélyütés is helyet kapott, de látható lesz Gaspar Noé Love című, provokatív, háromdimenziós filmje is.

mr_holmes_ver2_xlg 272769_1437735578.1506love-poster

A CineFest a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) által díjazott filmekből is válogat, így többek között látható lesz Nemes Jeles László Saul fia című filmje. Levetítik a két évvel ezelőtt a CineFesten elismert román Radu Jude Mindenki a mennybe megy című alkotását, valamint az 1993-ban Európai Filmdíjjal kitüntetett Benny videóját is.

A Cineclassics filmtörténeti programsorozat keretében idén klasszikus westernfilmeket tekinthet meg a közönség, műsorra tűzik a Volt egyszer egy vadnyugat, A Jó, a Rossz és a Csúf, az Aki lelőtte Liberty Valance-t és A vad banda című világhírű alkotásokat is.

Good_the_bad_and_the_ugly_poster The-Wild-Bunch

west wallace

 

A korábbi évekhez hasonlóan idén is várják koncertek a látogatókat, így fellép Deniz, a Muriel, a Wellhello, a Paddy and the Rats, a Skyfanatic, a The Carbonfools és a Cloud9+ könnyűzenei formáció is – olvasható a közleményben.

 

Forrás : MTI