Október 8-án ismét megrendezik az Erőművek Éjszakáját: Borsod megyében öt helyszínen is várják a látogatókat, akik betekintést nyerhetnek az energiatermelés kulisszatitkaiba.
A világjárvány okozta tavalyi kényszerszünet után 2021. október 8-án ismét várja látogatóit a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szervezésében megvalósuló Erőművek Éjszakája – az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvénye. Az erőművek és a fűtőművek ezúttal országszerte 35 helyszínen nyílnak meg a látogatók előtt, akiket számos érdekes programmal, közelről is megtekinthető, gigantikus berendezésekkel és szakértő idegenvezetéssel várnak.
Az Erőművek Éjszakája nemcsak a technológiáról, hanem a fenntartható környezetről és a tudatos felhasználóról is szól. Ha megismerjük az energiatermelés folyamatait, akkor remélhetőleg az energiafelhasználásuk is sokkal tudatosabbá és takarékosabbá válik, amivel a környezetünk védelméért is sokat tehetünk.
Október 8-án Borsod megyében öt izgalmas helyszínt is bejárhatnak az érdeklődők.
Az ALTEO – Kazincbarcikai Fűtőerőmű termeli meg Kazincbarcika távhőellátásához szükséges hőenergiát a vállalat 20 éves futamidejű szerződés keretében. A MIHŐ Kft. tulajdonában álló Bioenergy-Miskolc Kft. fűtőműve (képünkön) Miskolcon a Kilián városrész és a Dorottya utcai hőkörzetek megújulóenergia alapú ellátását biztosítja. Szintén Miskolcon megnyitja kapuit az MVM MIFŰ Kft. – Kombinált Ciklusú Erőmű, A Gázmotoros Erőmű, és a Fűtőmű is, amely fő tevékenységi körében kapcsolt villamos- és hőenergiát termel, illetve a Miskolc Avas és Belváros hőkörzetek felé 100%-os rendelkezésre állási tartalékot nyújt. A Kuala Kft Tatár utcai hőközpontja távfűtési energiát ad át a Miskolci Geotermikus Rendszerből a MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. belvárosi rendszere számára, amely 15 ezer lakást szolgál ki. Bepillantást nyerhetnek az érdeklődők az MVM Balance Zrt. Sajószögedi Gázturbinás Gyorsindítású Erőművébe is. A nyílt ciklusú tartalék erőművet az országos villamos hálózat teljesítményhiánya esetén a rendszerirányító indítja.
A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az egyes helyszínekre a www.eromuvekejszakaja.hu oldalon lehet regisztrálni.