Hiába vonultak ki a tűzoltók, már nem tudtak segíteni.

A borsodi katasztrófavédőkhöz hétfő reggel érkezett a jelzés, hogy Lácacsékén, a Szerfás-telepen tűz miatt egy családi házban életét vesztette egy ember. A cigándi őrs négy tűzoltója vonult a helyszínre, ám már nem volt miért beavatkozniuk, a tűz már nem égett. A konyhában két négyzetméteren egy korábbi tűz nyomai voltak láthatóak: a tűzhely környezete, egy szekrény és a páraelszívó égett. Az egész lakás füsttel telítődött, feltehetően füstmérgezés okozta a ház lakójának halálát.
A második áldozatot nem Borsodban, hanem Jászapátiban szedte a tűz, illetve a füst. A Budai utcából késő délelőtt érkezett a hívás, amely szerint itt is életét vesztette valaki. Hat jászberényi tűzoltó egy járművel sietett a helyszínre, oltani azonban már itt sem kellett: egy családi ház hálószobájában lévő cserépkályhából áramlott vissza a füst a lakásba és ez vezetett a tragédiához.
A katasztrófavédelem mindkét eset körülményeit tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálja. A hétfői két tragédia is rámutat arra, mennyire fontos otthonra egy füstérzékelőt beszerezni, illetve rendszeresen gondoskodni a kéményseprésről.

(Képünk illusztráció)