Tudtad, hogy a magyaroknak is van kopasz kutyája? A nem hivatalosan elismert fajta igen ritka, de annál feltűnőbb jelenség. Mit érdemes tudni róla?
Amikor egy májzlit meglátnak, sokan azt gondolják, egy jobb napokat is megélt mudi áll előttük. Ám ez korántsem így van. Ezek az ebek így néznek ki csúcsformájukban is. Igen ritka, olykor még az állatvédők is azt hiszik, egy bőrproblémával küzdő pulit vagy mudit látnak. Ki is ez a titokzatos eb valójában?
A májzli még nem hivatalos fajta. Még nem történt meg a fajtásítás, ami azt jelenti, hogy még csak munkatípusú kutya. A Kisállattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet szakmai koncóferenciáján is felvetették a problémát, hogy még nincs FCI besorolása sok magyar kutyafajtának, és érdemes lenne foglalkozni vele.
Indokolt a dolgozó állomány haszonállat minősítése, és ennek megfelelő jogi besorolása, ex situ génbanki és in situ, gazdasági portákon, funkcióban történő védelme! (kárpáti kalibakutya; kárpáti baromfiőr eb; kárpáti komondor; sinka kutya; magyar hajcsárkutya; anwart vizsla; ősi magyaragár? rabsicagár; májzli kutya). Az összefoglaló szerint kevesebb, mint száz egyed maradt fenn belőle. Egyesek állítják, hogy ennél is kisebb számban fordulnak elő, csupán 15-30 példány él az országban. Persze ezt nehéz megállapítani, hiszen a tanyákon élő terelőkutyákat nem egyszerű számon tartani.
Leggyakrabban a sváb településeken találkozhatunk velük, ezért is hívják őket német vagy sváb puliknak is. Egyéb elnevezése még a magyar kopasz kutya. Német pulinak egyébként a mudit is hívják. Sőt, egyesek szerint a májzli a mudi génhibás változata, ezért ilyen a szőre. Ebből adódhat a közös név is.
Azonban a magyar kutyafajták elnevezéseiben mindig is volt némi képzavar. Ez abból adódik, hogy kialakulásukkor a pásztorok nem hangzatos elnevezéseken gondolkodtak, hanem minél jobb funkciók továbbtenyésztésén.

Íme egy videó erről a különleges fajtáról:


A juhász- és pásztorkutyák virágkora leáldozóban van, hiszen már jóval kevésbé van szükség rájuk a modern világban. Egyes ebek megnyerő külsejükkel, természetükkel jól be tudtak illeszkedni a családok hétköznapjaiba, de valljuk be, a májzli sokak szerint nem a kert éke lenne. Sajnos mára gyakran a külső megjelenés is igencsak számottevő. Az sem segít helyzetükön, hogy hivatalosan az FCI nem ismeri el fajtának ezeket az ebeket, ezért szelektív tenyésztése sem lett népszerű.
Munkakutyának épp annyira kiváló, mint bármelyik mudi vagy puli. Hazánkban a legtöbb májzli pásztorok kezén van, akik a legjobb terelőkutyának tartják és kincsként tekintenek rájuk. Néha a menhelyeken is találkozhatsz egy-egy példánnyal. Energikus, ügyes, intelligens és kedves eb, akárcsak a többi pásztorkutyánk, ezért családi kedvencnek is ideális, ha épp nincs mit terelnie.
Ha tehát valakinek olyam mázlija van, hogy találkozik egy májzlival, akkor jól nézze meg, mert lehet, hogy nem sokáig találkozhat ezzel a különleges kutyafajtával!