A munkajog alapjai címmel szervezett kétnapos nemzetközi konferenciát a Közép-európai Akadémia.

Az Universitas Miskolcinensis Alapítvány fenntartásában működő tudományos fórumra ezúttal is kiemelkedő szaktekintélyek érkeztek hazánkon kívül Csehországból, Horvátországból, Lengyelországból, Szerbiából, Szlovákiából és Szlovéniából.

Az akadémián belül működő Közép-európai Professzori Hálózat célja, hogy a magyarországi jogalkotás színvonalának továbbfejlesztésén túl egy széles körben elismert, közép-európai országokra kiterjedő szakmai hálózatot hozzon létre és támogasson.

A horvátországi Osijek Egyetem professzora Mario Vinkovic azt hangsúlyozta, hogy valami új és igazán nagyszerű kezdeményezés a Közép-európai Akadémia által szervezett konferencia és a találkozóhoz kapcsolódó megjelenés alatt álló tanulmánykötet.

„Megismerhetjük egymás nézőpontjait a munkajoggal kapcsolatban, különösen a kollektív szerződések egyéni munkaviszonyokra gyakorolt hatását és az államaink szerepét ezekben a jogviszonyokban és kapcsolatokban. Nem olyan gyakran vagyunk abban a helyzetben, hogy össze tudjunk gyűlni, hiszen a miénk, a munkajog területe egy szűkebb jogterület. Az előadásaink során a munkaerőpiaci problémákra is keressük az új megoldásokat és az új megközelítéseket. Szívesen jövök máskor is” – fogalmazott a horvát professzor.

Senad Jasarevic, az újvidéki egyetem professzora szintén azt emelte ki, hogy a Közép-európai Akadémia tevékenysége milyen előnyöket jelent számukra.

„Azokból a közép-kelet-európai országokból tudunk találkozni tudományos konferenciákon, akiknek hasonló a nézőpontja, és sok hasonlóság van a jogrendszereink a jogi szabályozásaink között. Ez még csak a kezdet, hiszen viszonylag az elején járunk, de nagyon jó az együttműködés. Közös tanulmánykötetünk is megjelent angol nyelven, amelyet a joghallgatóink használnak a tanulmányaik során” – foglalta össze az újvidéki egyetem munkajogi professzora.