Kezdőlap Uncategorized

Koronavírus elleni védekezés otthoni környezetben

A koronavírus ugyanúgy terjed, mint az influenza, cseppfertőzéssel, vagyis az orrból vagy szájból származó apró cseppeken keresztül terjed emberről emberre. A vírus tehát köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. Ezért is fontos több mint 2 méter távolságra maradni a megbetegedett személyektől és betartani az alapvető higiéniai szabályokat, mert azzal megfertőződhet valaki, hogy a cseppekkel szennyezett tárgyakhoz vagy felületekhez ér, majd a szeméhez, orrához vagy szájához nyúl.

Olaszországban már kritikus a helyzet.

Az otthonunkban és a környezetünkben épp ezért elengedhetetlen néhány alapszabály betartása. Ezek közül a legfontosabb, hogy alaposan és gyakran mossunk kezet!  Lehetőleg szappanos vízzel vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel tisztítsuk meg a kezünket és ügyeljünk arra, hogy a körmeink alatti, és az ujjaink közötti területekre is jusson a fertőtlenítőből. A kézmosás lehetőleg tartson 30 másodpercig és ezt naponta érdemes többször megismételni. Szellőztessünk gyakran! Ez vonatkozik az otthonra, az irodákra, minden zárt térre.

Lakásunk használati tárgyait érdemes fertőtlenítő kendővel, folyadékkal átmosni, áttörölni. A textíliákat, törülközőket magasabb hőfokon, gyakrabban mossuk.

Fordítsunk fokozott figyelmet immunrendszerünk erősítésére, pl. fogyasszunk elegendő vitamint, főleg a C és D vitaminok bevitele elengedhetetlen ezekben az időkben.

Forrás és további információ: koronavirus.gov.hu