Elérkezett végre az idő, a hazánkban található nagy cégek és úgy érzik, hogy nagy a lemaradásunk a környezetvédelem terén. A közelmúltban európai szinten is kiemelkedő gyakorlatokat kezdtek el alkalmazni a szelektív hulladékgyűjtésre és -hasznosításra, az energiatakarékosságra és az ökológiai lábnyom csökkentésére. 

Június 5-e a környezetvédelem világnapja már 1972 óta. A célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is. Ez a nap egy lehetőség arra, hogy hangsúlyozzuk az egyének, vállalatok és közösségek számára a környezetvédelem fontosságát. A Miskolc Holding Zrt. tagvállalatai igyekeznek a zöld gondolatokat gyakorlattá tenni.

Tény, a hagyományos és új iparágak egyre inkább a fenntarthatóság szellemében működnek és az idén 15 éves Miskolc Holding tagvállalatai is ezt tartják szem előtt. Ennek kiemelkedő példája, hogy a megújuló, környezetbarát energiaforrások példamutató használatáért, valamint az így megvalósított alacsony szintű széndioxid-kibocsátásért Távhő Ökocímke védjegyet nyert el a Miskolci Hőszolgáltató Kft. Ez azt igazolja, hogy a miskolci távhőrendszer energiahatékony, a megújuló energiafelhasználás és az alacsony szén-dioxid kibocsátás tekintetében pedig kiváló, A+ energiaosztályba sorolható. Zöld energia tekintetében kiemelkedő az avasi és belvárosi ellátási terület, amely egyben a város két legnagyobb hőkörzete is. Egészen pontosan ez 32 ezer miskolci távfűtött lakásból 25 ezer lakást jelent, így jelentős számú ügyfél veheti igénybe a környezetbarát távhő szolgáltatást.

Ne feledkezzünk el az MVK Zrt.-ről sem. A társaság a legfontosabb feladatai közé sorolja az autóbuszok füstgázemissziójának csökkentését a megfelelő karbantartással, a járműállomány folyamatos korszerűsítésével, valamint gépjármű telephely és a végállomási létesítmények üzemeltetésével összefüggő környezetterhelés minimalizálásával.

A friss, tiszta ivóvíznél talán nincs is fontosabb dolog a mindennapjainkban. Ezt szem előtt tartva, a MIVÍZ Kft. már 2002. júliusától rendelkezik integrált minőség- és környezetközpontú irányítási rendszerrel (ISO 9001 és 14001). Ezt minden évben egy külső auditáló szervezet vizsgálja felül, annak érdekében, hogy a kitűzött környezetvédelmi célokat folyamatosan teljesíteni tudják. A cég hamarosan elindítja új projektjét, amelyben a csomagolásmentes vízfogyasztásra, és az ezzel kapcsolatos szemléletformálásra helyezik a hangsúlyt.

A Miskolc Holding – csakúgy, mint tagvállalatai – számára is kiemelt feladat a minél környezetkímélőbb működés. A hulladékok szelektív gyűjtése már minden telephelyen alapvető elvárás, és ugyanez igaz az energiatakarékosságra is. Fontos lépés volt, amikor a Miskolc Holding ingatlangazdálkodási területe2020-ban először hirdette meg az elektronikus lakáspályázatot. Korábban az évi több ezer pályázatot papíralapon kellett benyújtani, ám ez most alapjaiban változott meg: immár a teljes ügyintézés elektronikus úton zajlik le. Tovább folyik a Miskolc Holding tagvállalatainál, illetve telephelyein a fásítási program, amelynek célja az igazán zöld környezet kialakítása.