Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Közélet

Különleges karácsonyfát állítanak fel a Városháztéren

December 3-án ünnepeljük a fogyatékkal élő emberek világnapját. Ebből az alkalomból egy speciális karácsonyi installációt állít fel a Városháztéren a Szimbiózis Alapítvány és a Miskolci Fogyatékosságügyi Szakmai Műhely.

A közel 4 méteres karácsonyfa fogyatékos emberek segédeszközeiből épül majd fel és arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az egymás kölcsönös megismerése által sokkal jobbá tehetjük a világot. Az alkotást december 6-ig tekinthetik az érdeklődők.

1992 óta december 3-a a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja. Az ENSZ által életre hívott világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók problémáira. Miskolcon nagyjából tízezer fogyatékos személy él, ami közvetlenül 40 000 ember érintettségét jelenti családtagokkal együtt.

Városunkban közel húsz éve működik a fogyatékosságügyi szervezetek összefogásaként a Miskolci Fogyatékosságügyi Szakmai Műhely. A közös, speciális karácsonyfa állítás is ezen együttműködés kiváló példája.

Bakos Szél Kata miskolci képzőművész, a Diósgyőri Képzőművész Stúdió ‘76 tagja, kiváló művészi érzékenységgel ragadta meg ezt az elsőre meghökkentőnek tűnő felkérést. „Alkatrészeit” a Miskolci Fogyatékosságügyi Szakmai Műhely tagszervezetei adták össze. Belül egy kivilágított szív található, a fa belsejét „vérerek” hálózzák be. Az első 100 látogatót arra kérik, hogy jöjjenek egészen közel, és  egy-egy piros tenyérnyi  kerámia szívet (ezt a baráthegyi kézműves fazekas műhelyben készítik fogyatékos fiatalok) kössenek fel a karácsonyfára.

A Különleges installáció felállítása a Széchenyi szobornál lesz, december 3-án. Az eseményen közreműködnek a Miskolci Egyetem gyógypedagógia szakos hallgatói, a miskolci fogyatékosügyi szervezetek képviselői és meghívott vendégek.