Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Kultúra

Lassan feltűnik a horizonton egy táncfesztivál

A pandémia nemcsak tavaly tett keresztbe a Horizont Fesztivál szervezőinek, de idén is történt pár változtatás a világjárvány miatt. A fesztivált el kellett egy kicsit tolni, hiszen általában a Tánc Világnapja (április 29.) köré szervezik, 2021-ben viszont nyáron tér vissza. A Miskolci Balett meghívta városunkba a hazai és külföldi táncvilág legkülönlegesebb produkcióit, melyeket augusztus 24-28. között látogathat a nagyközönség.

Kozma Attila, a Miskolci Balett művészeti vezetője július 28-án bemutatta azt az installációt, amely a fesztivál ideje alatt a színház épülete előtt kap majd helyet. Juhász Katalin díszlet- és jelmeztervező álmodta meg a Horizont szobrát, amely a táncos eszközét, a testet jeleníti meg.

Idén, együttműködésben a Desszertem Cukrászműhely és Kávézóval arra is lehetőséget kínál a fesztivál, hogy az előadások után különleges sütemények és italok kíséretében a nézők megbeszélhessék egymással az előadásokon szerzett élményeiket a színház művészbejárója előtt kialakított Fesztivál Teraszon.

Vargáné Bodnár Henriett, a Desszertem üzletvezetője és egyik tulajdonosa elmondta, az elmúlt években a cukrászda találkozóhellyé vált, ahol a nézők és művészek összefuthatnak és kötetlenül beszélgethetnek. Mivel nemzetközi fesztiválról van szó, az üzletben is nemzetközi ízekkel kényeztetik majd a közönséget és a fellépőket.

A táncfesztivál Éder Vera fotókiállításával nyílik meg augusztus 24-én. Aztán Spanyolországból érkezik az El Carromato utcaszínházi társulat. A Big Dancers egy utcai előadás, főszerepben óriási táncoló bábokkal. Elképesztő lesz az előadás, ahol geometriai formákkal és fényekkel keltenek erőteljes vizuális hatást óriási alakok, színes jelmezekben lépnek fel.

A miskolci társulat rögtön egy nemzetközi kollaborációval indít: Garrett Smith amerikai koreográfus a dallasi Bruce Wood Dance együttes után Európában először a Miskolci Balett társulatának adta át a Tiltott ösvények című produkciót, mely rávilágít arra, hogy a művészet szabadságát nem lehet korlátozni, hiszen a világon több helyen is törvények tiltják a nyilvános táncot, egymás megérintését. A Tiltott ösvények tisztelgés azok előtt, akiknek nem adatik meg a mozgás szabadsága. Ebből egy apró részletet már láthatunk a fenti videóban, melyen a társulat táncosai – a sajtótájékoztató keretén belül –  egy kis ízelítőt adnak a tánckedvelő közönségnek. 

Az eseményről további részleteket folyamatosan frissülő programajánló rovatunkban találhattok.

A fesztiválra jegyeket a színház jegyirodájában szerezhetjük be vagy online, a horizontfeszival.hu oldalon. A Miskolci Nemzeti Színház is tart nyári szünetet, így a jegyiroda zárva lesz augusztus 1-15. között.

Fotók: Hajdufi Péter