A kultúra, a művészet, az oktatás azok a téglák, amelyek megtartják a magyar nemzet épületét. Klebelsberg Kuno gondolatai jegyében adtuk vissza a köznek az egykori kultuszminiszter kastélyát és könyvtárát – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter szombaton Pesthidegkúton.

A kastély 2017-ben került felújításra

A politikus a Polgári Művelődésért Alapítvány elnökeként vett részt azon a rendezvényen, amelyen átadták Klebelsberg Kuno egykor hatezer kötetet számláló könyvtárszobáját. A kastélyt, ahol a könyvtárszoba található, 2017-ben újították fel.

"Ez a nemzet, amely számos tragédiát, köztük Trianont hordoz magával, egyfajta újjászületést tudott megélni a bethleni konszolidáció időszakában. Ennek oszlopos tagja volt Klebelsberg Kuno 1922-től 1931-ig kultuszminiszterként" – mondta Varga Mihály.

A Klebelsberg kastély Magyarország öt kultúrtörténetileg legfontosabb épületegyüttese közé tartozik. Gróf Klebelsberg Kuno kultuszminiszter itt élt 1932-ig, haláláig, itt fogadott  jelentős külföldi politikusokat, kultúrpolitikusokat.

A jövőben kutatási központként funkcionálhat

Klebelsberg Kuno halála után a kastélyban az özvegy és a húga lakott, az épületegyüttest a második világháború után bérbe adták üdülőnek, majd 1949-ben az állam lefoglalta a kastélyt, kitelepítette az özvegyet, Klebelsberg négyezer kötetes könyvtárát teherautóra dobálva vitték el ismeretlen helyre. A kastélyban volt szakszervezeti iskola, számos egészségügyi intézmény működött itt, majd hosszú éveken át állt üresen, állaga teljesen leromlott. 2008-ban került visszavásárlással állami tulajdonba, felújításáról 2013-ban döntöttek, a munkálatok 2017-ig tartottak, a rekonstrukció költsége mintegy 900 millió forint volt. A Klebelsberg könyvtár több ezer könyvének egy része annak idején valószínűleg az Országos Széchényi Könyvtárba került. A könyvtárszobát az eredeti állapotoknak megfelelően, faborítással, polcokkal, szekrényekkel újították fel, a tervek szerint a jövőben kutatási központként működhet a Kárpát-medencei és a határon túli magyar fiatalok számára.