Szeptember 21-e nem sok mindent mond néhány embernek, ám vannak jó páran, akik tudják, hogy miért különleges a mai nap. Ma van ugyanis az Alzheimer világnapja.

Sok évre visszamenő hagyomány

A Nemzetközi Alzheimer Társaság kezdeményezte világnap alkalmából a tagszervezetek által több mint 25 éve megrendezett események célja javítani a betegségtudatosságot, felhívni a figyelmet a betegséggel kapcsolatos tévhitekre, illetve a betegek életkörülményeinek javítására. 2012-től a kampányt egész szeptemberre kiterjesztették, ennek csúcspontja pedig szeptember 21.

A demenciával is foglalkoznak

A Társaság minden évben ezen a napon teszi közzé a demencia globális terjedésével, visszaszorításával, az aktuális tennivalókkal foglalkozó éves jelentését és ajánlásait. Az Alzheimer-kor a leggyakoribb demenciához vezető neurodegeneratív betegség. A Nemzetközi Alzheimer Társaság a világon 50 millió főre becsüli a demenciával élők számát (ennek 50-60%-a Alzheimer).

Mit lehet tenni az állapot romlása ellen?

Magyarországon mintegy 250.000 ember szenved demenciától, akiknek családjára és környezetére is súlyos terhet ró a betegség. Gyógymód jelenleg nem létezik, a diagnózis felállítása után – néhány esettől eltekintve – a túlélés ideje nem haladja meg a 10 évet. Fontos szerepe lehet a megelőzésnek, az állapotromlás lassításának, a szellemi frissesség megőrzésével, a rendszeres mozgással és helyes táplálkozással.

 

Kép: pixabay.com