A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárában 2021. szeptember 24-én, pénteken 16 órától rendezik meg a nyelvek európai napját. A program során két különleges előadást is meghallgathatnak az érdeklődők.

Az Európa Tanács még 2001-ben nyilvánította szeptember 26-át a nyelvek európai napjává, melyet 19 éve az Európai Unió valamennyi tagállamában, így hazánkban is megünnepelnek. A jeles napon hívják fel a figyelmet a nyelvi és kulturális sokszínűség értékeire, a nemzetközi együttműködés jelentőségére, valamint a nyelvtudás fontosságára. Miskolcon a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárban ezúttal két előadást hallgathatnak meg a résztvevők.
Roman Gajdos, kassai szinkrontolmács az Európai Unió intézményeiben végzett munkájának mindennapi érdekességeiről beszél. Slávka Tomaščíková, a Kassai Egyetem professzora előadásában bemutatja intézményük EU tolmács-, és fordítóképzését. Mindkét előadás magyar nyelven hangzik el. A délutánt a nyelvekkel kapcsolatos meglepetés kvízjáték zárja.