Kezdőlap Uncategorized

Ma van az Európai Újraélesztési Nap

MARKUS BRAENDLI J

Harmadik alkalommal tartják meg az Indíts újra egy szívet kampányt Magyarországon, ezt minden évben az európai újraélesztési napra szervezik, azaz október 16-ra – mondta Kiss Domonkos, a Magyar Resuscitatios Társaság elnöke. A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a hirtelen szívhalálra, amely a fejlett társadalmakban „fájdalmasan gyakori”, ez az egyik vezető halálok.

Magyarországon minden órában meghal valaki hirtelen szívpanaszok következtében, vagyis mintegy tízszer annyian érintettek, mint a végzetes kimenetelű közlekedési balesetekben. Jó tudni: az alapokat mindössze tíz-tizenöt perc alatt meg lehet tanulni, egy óra alatt pedig mélyebb tudást is lehet szerezni. Az újraélesztés folyamatának ismerete azért is kiemelten fontos, mert a hirtelen szívpanaszok döntő többsége otthon vagy a munkahelyen jelentkezik, vagyis az újraélesztő általában közvetlen családtagjain vagy ismerősein segít – mutatott rá.

A pénteki kampánynap helyszíneinek nagy többsége megtalálható az ujraelesztesmindenkinek.hu hon­lapon.

A témát nem csak mi tartjuk fontosnak, hanem a spanyol rendőrség is, akik három éve készítettek egy oktató videót. Azonban úgy gondolták, hogy egy egyenruhás emberre kevesen figyelnének oda – így a jó cél érdekében szexi, fehérneműs lányok segítségével mutatták be az életmentő mozdulatokat.

 

https://youtu.be/4ArXuQwjj7Q