Habár a legtöbbünk, ha meghallja Manchester város nevét, általában egyből a Manchester Unitedre, az angolok híres és eredményes focicsapatára asszociál, az északnyugat-angliai nagyváros egy-egy szuper mérkőzés mellett még számos izgalmas élményt nyújthat az ide látogató turisták számára.

A Budapestről kábé két és félórányi repülőúttal elérhető, agglomerációkkal együtt kb. 2,5 milliós lakosú Manchester – diákváros lévén – főleg a szórakozni vágyó fiatalabb korosztály számára nyújt jobbnál jobb kikapcsolódási lehetőségeket és pezsgő éjszakai élettel rendelkezik. A vörös téglákból épült házak és egyéb épületek hangulata, az „industrial charm”, máig őrzik az ipari forradalom során kialakult utcaszerkezetet, az érdekes kiállítások és a jól karban tartott parkok azonban már az idősebb korosztályokszámára is tartogatnak kellemes meglepetéseket.

Az Irwell és a Mersey folyók által határolt, még a rómaiak által létrehozott erődváros napjainkban Nagy-Britannia második legnagyobb városa. Igazi fejlődése a 14. századtól következett be, amikor flamand szövők telepedtek le a városba. A szövetekből nagy hasznot húzó városban a következő három évszázad során egyre több manufaktúra létesült, majd a 18. században Manchester vált a világ első, klasszikus értelemben vehető iparvárosává. A város valódi fénykora a 19. század végére tehető. A városra egyébként a mai napig jellemző a kozmopolita légkör, mivel az idők során rengeteg ír és zsidó bevándorló is Manchestert választotta lakóhelyéül. A várost hatalmas csatornahálózat kötötte össze egykor a tengerrel, ezek a csatornák ma kikapcsolódási célokat szolgáló parkokká lettek átalakítva, de a 19. században a város környékén több mesterséges tavat is kialakítottak a vízellátás biztosítására. Ha jó idő van, sok manchesteri hétvégenként ide vonul el piknikezni a barátaival.
Manchester elsőszámú látványossága a gyönyörű, 15. századi gótikus katedrális. A városban több múzeumot is megnézhetünk, amelyek legtöbbje viszont eléggé tematikus jellegű. A Greater Manchester Police Museum, azaz a Nagy-Manchester Rendőrségi Múzeum nem meglepő módon az angol rendőri hálózat fejlődését mutatja tárgyakon, leírásokon és interaktív eszközökön keresztül. A futurisztikus épületben kiállított Imperial War Museum North, azaz a Trafford Parkban helyet kapó Birodalmi Háborús Múzeum és a Manchesteri Zsidó Múzeum a helyi közösség fejlődését, illetve a II. világháború borzalmait mutatják be. Ez a szál azért erős Manchesterben, mert a háború során számos alkalommal bombázták a várost a nehézipar jelenléte miatt, az 1941-es „Christmas Blitz” során pedig a belváros egy része is megsemmisült a harcokban.

A Manchester Múzeumban várostörténeti, a Museum of Science and Industry, tehát a Tudományos és Ipari Múzeumépületében pedig a helyi ipar fejlődésével kapcsolatos tárlatokkal ismerkedhetünk meg, de a Castlefield Urban Heritage Museum is egy nagyon átgondoltan kialakított ipartörténeti kiállítás. A Pankhurst Központot Emmeline Pankhurst, a szüfrazsett-mozgalom jeles alakja egykori lakhelyén rendezték be, az Urbis nevű múzeum pedig az urbanizáció folyamatait hivatott bemutatni a látogatók számára. A Városháza tornyokkal csipkézett, neogót stílusú épülete az óratoronnyal erősen hasonlít a londoni Big Ben és a parlament épületére. Ha van kedvünk hozzá, látogasssunk ki az egyik helyi piacra is és élvezzük a forgatagot. Még az is lehet, hogy szert teszünk a bolhapiacon akár egy-egy „kincsre” is. Ha pedig megéheznénk vagy megszomjaznánk, a településen rengeteg kocsma és étterem áll rendelkezésre, utóbbiak sok etnikai étterem is van.

Természetesen, ha foci, akkor itt csakis a helyi csapatok jöhetnek szóba, elsősorban a Manchester United, amely ma a világ egyik leghíresebb futballcsapata. Az 1878-ban alapított, majd 1902-ben mai nevét elnyerő sikeres focicsapat hússzoros angol bajnok, tizenkétszeres kupagyőztes, de az Európa-ligát is megnyerték már. Az elmúlt tíz évben a „vörös ördögök” meccseire látogatott ki a hazai szurkolótábor többsége. Stadionjukban, a legendás hírű Old Traffordban élmény egy-egymeccsükre kilátogatni, főleg, amikor a másik híres manchesteri csapattal, az 1880-as alapítású Manchester Cityvel játszanak, akik már szintén nyertek angol bajnokságot és kupát, mégpedig egyaránt hat-hat alkalommal.

Sokan úgy gondolják, hogy a ködös, borongós, gyakran esős miatt Manchester egy szürke, unalmas város, de ez nem igaz. Az angol egy fura kiejtésével beszélő helyi lakosok segítőkészek és nyitottak a turisták és a városba látogató vendégek felé és gyakran buliznak és isznak együtt a Manchesteri Egyetem diákjaival egy-egy sörözőben vagy pubban. Ráadásul Manchester jóval biztonságosabb város Londonnál közbiztonság szemszögéből, bár azért sajnos itt is akadnak olyan zónák, ahová nem túl tanácsos éjszaka egyedül betévedni.