Maszkabál a filmekben – avagy hősök és antihősök, mint a COVID elleni védekezés reklámarcai

Egy világméretű pandémia miatt jóideje arra kényszerül a bolygó lakossága, hogy maszkban tengesse élete jelentős részét és senki sem tudja megmondani, meddig tart még ez az állapot. Nem nem, ez nem egy sci-fi fim szinopszisa, ez napjaink valósága. Nem kell azonban elkenődni, hiszen a műtőkben az orvosok, nővérek, vagy egy autószerelő műhelyben a melósok szinte állandóan maszkban dolgoznak, tehát nincs itt a világvége, de azért eltér ez a mindennapi, megszokott komfortunktól.  

A filmművészetben is időről-időre feltűnnek maszkos figurák és ez így volt a kezdetektől. Górcső alá vesszek most néhány ismert karaktert és a filmeket, amelyekben szerepelnek. Kacérkodtam a gondolattal, hogy A Maszk, Mission Impossible sorozat, Joker, Hannibál sorozat és társaik is bekerüljenek a cikkbe, de aztán úgy döntöttem, ha lúd legyen kövér és noha ezek mind kiváló alkotások és a jobbnál jobb maszkok sem maradnak el a filmekben, de csak olyan karaktereket és műveket fogok megemlíteni, amelyekben a maszk megfelelne napjaink COVID kihívásának is, vagyis koronavírus ellen is védenek.

Films that had prominent characters don masks way before coronavirus scare,  Entertainment News | wionews.com
Sajnos ez a maszk nem véd a COVID ellen. (A doki éhségétől viszont igen.)

Így sajnos például a Zorro, Bane de még Fatia Negra sem fér már bele, de akkor lássuk, hogy melyik az a 10, akik csont nélkül megfelelnek a kihívásnak.

 

10. Maszkos gyilkos /Sikoly 

Hiába volt bukta a negyedik, most újabb SIkoly-film készül

1996-ban Wes Craven, megannyi kulthorror atyja újra megreformálta a műfajt a Sikoly által. Ezzel vette kezdetét az azóta is hömpölygő horror áradat, amely az előző 10 évben tetszhalott állapotban volt és csak korábban elindított sikerfilmek folytatásait termelte ki magából. Micsoda remek ötlet volt Edvard Munch: a sikoly című festménye alapján megalkotott álarcot használni! Abszolút koronavírus mentes.

9. Cole /A nindzsa színre lép 

A nindzsa színre lép A talján Árpád vezér, Franco Nero bemutatja, hogy megannyi western és krimi után a nindzsucu is megy neki. Maszkja tökéletesen véd a COVID ellen. Még a hallójáratok is zárva a vírus ellen, már csak a szem maradt takarás nélkül, de hát ki is merne behatolni azokba a kék csillogó szemekbe?
Természetesen sokkal komolyabb nindzsás filmeket/karaktereket is fel lehetne sorolni, de azért egy nindzsának helye van a listában! És akkor már miért ne Nero legyen az, frankó?

8. Michael Myers /Halloween – Az átok beteljesül

A számtalan filmből ez a rém gyenge folytatás az, amiben a kultikus karakter maszkja a legjobban ápol és eltakar. Semmi lyuk az orrnál, semmi rés a szájnál. tökéletes COVID ellen! Sajnos még a gondosan megrajzolt szemöldök sem vonja el a figyelmünket arról, hogy mennyire nevetségesek azok az óriási hallószervutánzatok.

7. V /V mint vérbosszú

Alan Moore, V for Vendetta author, on the Anonymous movement - The Verge

A kultikus képregény kissé vérszegény adaptációjában mindenki kedvenc Smith ügynöke, Hugo Weving bemutatja a szinte tökéletes COVID elleni védelmet. Kesztyű, maszk, köpeny.

6. Watchmen: Az Őrzők/Rorschach 

11 Comic Book Movie Characters Who Were Killed Way Too Quickly – Page 8

Walter Kovacs, más néven Rorschach egy magányos, törvényen kívüli igazságosztó, aki egy fehér maszkot visel, melyen állandóan szimmetrikus tintafoltok változtatják a formájukat. Hát nem ő a legcoolabb arc a filmben? És ráadásul sohasem alkuszik!
Aki nem látta az alkotást sürgősen pótolja be, szerintem minden idők egyik legjobb képregényes adaptációja.

5. Deadpool /Deadpool

Marvel's Satiric Hero | Deadpool character, Deadpool, Deadpool images

Ez a csibész szuperhős rondaságát leplezi a maszkkal, amely azonban a koronavírus ellen is tökéletesen megvédené viselőjét. Tudtátok, hogy a képregény alkotói a karakter nevét Clint Eastwood 1988-as Dead Pool című Piszkos Harry filmből vették át?

4. Pókember /Pókember: Idegenben

Not Even Tom Holland Knew About Spider-Man: Far From Home's Big  Post-Credits Twist - CINEMABLEND

Mondhattam volna bármelyik pókember filmet, a maszk mindegyikben ápol és eltakar. Ebben a műben a rucit ráadásul a Stark vállalat fabrikálta Peternek, így garantált a vírus elleni védekezés.

3. Boba Fett /A Birodalom visszavág

Jeremy Bulloch looks back at French farces and Boba Fett

Sokak nagy kedvence, az igazi mandalori fejvadász, Jango Fett klónja – genetikai turbó nélkül – s mint ilyen, noha az egész sorozatban maszkban látható, el tudjuk képzelni mi is rejtőzhet a maszk mögött (Temuera Morrison féle fizimiska). A mandalori páncélnak szinte semmi nem tud ártani, így a koronavírus sem.

2. Halhatatlan Joe /Mad Max – A harag útja

Immortan Joe - Wikipedia

Emlékezetes film, emlékezetes karakter. Frank Miller, az eredeti sorozat alkotója nemhogy felért a klasszikus, Mel Gibson-féle trilógiájához, de letette az asztalra 2015-ben a 2K utáni legjobb akciófilmet. Kíváncsi leszek mikor fogják űberelni. Noha nem derül ki benne, Halhatatlan Joe miért halhatatlan (SPOILER: nem az 🙂 ) , vagy mi szüksége a maszkra, mit szív be a csövekből, de baromi látványos figura. IMÁDOM! Orr és száj teljesen takarva, tökéletes védelem a COVID ellen.

Ki más lehetne a No. 1, mint mindnyájunk kedvenc főgonosza, DARTH VADER?!

1.Darth Vader /Star Wars filmek

Darth Vader | StarWars.com

Íme a tökéletes maszk, amely a koronavírus ellen is megvéd. Viselőjét jó kondiban no és életben tartja. A járványügyesek élő reklámarca, hiszen mi történik, amikor lekerül A Jedi visszatér végén a maszk Vaderről? Meghal! A maszk viselése nem játék!
A filmről és  karakterről nem kell írnom, szerintem nincs  bolygón emberfia, aki nem ismerné, sőt az egész galaxisban sincs ilyen személy vagy egyéb létforma!

 

Remélem tetszett az összeállítás. Ha a fenti figurák kibírják szinte teljes életükben maszkban mi is kibírjuk azt a kis időt, amit boltban, postán, üzletekben vagy éppen tömegközlekedve ki kell bírnunk. Tartsuk be a játékszabályokat, reméljük hamarosan véget érnek a maszkos napjaink. Addig is mindenki nézzen otthon vagy  mozikban sok sok filmet.

Lichtenstein Raymond
filmesztéta