Ausztria nem fizethet kevesebb szociális ellátást a migráns munkavállalóknak!

Ausztriában a más tagállambeli állampolgár munkavállalóknak gyermekeik lakóhelyétől függetlenül ugyanolyan családi támogatásokban és adókedvezményekben kell részesülniük, mint amilyenek az osztrák munkavállalóknak járnak, mivel az előbbiek ugyanolyan módon járulnak hozzá az osztrák szociális és adókedvezmény-rendszer finanszírozásához, mint az utóbbiak – ezt állapította meg az Európai Bizottság 2022 januárban abban a perben, amelyet az Európai Bizottság indított Ausztriával szemben.

Ilyen juttatások:
•    családi pótlék,
•    eltartott gyermekek után járó adókedvezmény,
•    Familenbonus Plus, családi adókedvezmény
•    egyedüli keresőknek járó adókedvezmény,
•    gyermeket egyedül nevelőknek járó adókedvezmény és a tartásdíj után járó adókedvezmény.

Az osztrák szabályozás úgy változott 2019 július 1-től, hogy akiknek a gyermekei állandó jelleggel egy másik tagállamban tartózkodnak, az érintett tagállamban fennálló általános árszínvonal függvényében kaphatták meg a családi ellátások és különböző adókedvezmények összegét.
A héten helyben hagyta a döntést az Európai Unió Bírósága a jogsértő rendelettel kapcsolatban.
Az ítélet szerint az Ausztriában dolgozó más tagállambeli munkavállalók gyermekei után járó családi támogatások és adókedvezmények indexálása a közösségi joggal nem összeegyeztethetők és a jogsértő intézkedéseket azonnali hatállyal meg kell szüntetni.
Ez azt jelenti, hogy július 1-től már a teljes összegű családi pótlékot kell folyósítania az osztrák államnak, valamint visszamenőlegesen is ki kell fizetniük az elmaradt családi ellátásokat.

Arról még nincsen információnk, hogy az elmaradt különbözet kifizetése pontosan hogyan fog megtörténni, a minisztérium tájékoztatása után pontosítani fogjuk.
 

Forrás: www.adoguruat.com