Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Még mindig sokan adnak fel karácsonyra képeslapot

Kézzel írott jókívánság egy szép, díszes képeslapon. Pár éve ilyenkor már izgatottan néztük a postaládát, hogy kitől kapunk képeslapot, na és persze izgultunk azon is, hogy amit mi adtunk fel még az ünnepek előtt odaérjen. Úgy látszik a képeslap a digitalizált világban sem ment ki a divatból, legalábbis ez derül ki a Magyar Posta közleményéből.

Tavaly a postákon vásárolt 900 ezer képeslap több mint egyharmada volt ünnepi. Viszont a magánlevelezés és a képeslapküldés általában visszaszorulóban van, évente 2-3 százalékkal csökken a feladott levelek száma.

Azt írta a Posta, hogy évtizedekkel ezelőtt a decemberi ünnepi időszakban a postásoknak gyakran plusz műszakokat kellett vállalniuk, mert a rengeteg karácsonyi üdvözletet éjszaka szortírozták. Az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkent a feladott magánlevelek aránya, minden esztendőben átlagosan 2-3 százalékkal, ezzel együtt a képeslap küldés is visszaszorult.Tavaly azonban a koronavírus-járvány miatt jóval nagyobb leszakadás következett be: csaknem 75 millióval kevesebb levelet dolgozott fel és kézbesített a Posta, ami 12 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest.

A Posta szerint ezt a komolyabb fogyatkozást az idén nem követte hasonló mértékű esés: tavaly majdnem 500 millió levelet juttattak el a kézbesítők a címzettekhez, hozzávetőleg ennyit kézbesítenek az idén is.

A posta által kézbesített napi 1,5-2 millió levelet jórészt az üzleti szereplők, a nagy feladók produkálják. A bankok, a közművek, a telekommunikációs cégek és egyéb szolgáltatók, valamint az állami intézmények leveleznek az ügyfeleikkel, a magánlevelek aránya elenyésző.