Meghalt Andy Vajna

Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer, nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap vasárnap az MTI-vel. A magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakjának számított, filmproducerként szerzett tapasztalatait itthon a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztosként kamatoztatta.

1956-ban, családjával együtt  hagyta el Magyarországot, Kaliforniában telepedtek le, Életpályája meglehetősen kalandos volt,  Hong-Kongban volt fodrász és parókakészítő, aztán mozik működtetésével és filmforgalmazással is foglalkozott, ami annyira sikeres volt, hogy inkább átnyergelt erre az iparágra. 1976-ban Mario Kassarral közösen megalapította a Carolco Pictures-t ami elég hamar befutott, a cégnek köszönhetjük például a Rambo-filmeket, de az Angyalszív című Robert De Niro-thrillert vagy a Jákób lajtorjája című remek filmet is.

Vajna 1989-ben társára, arra a libanoni Mario Kassarra hagyta a Carolcót (aki 1996-ban csődbe is vitte) akivel egyébként Cannes-ban ismerkedett meg. A következő lépés a Cinergi Pictures volt, amivel a Walt Disney-vel is gyártott közös filmeket, és olyan produkciók fűződtek a nevéhez, mint a Menekülés a győzelembe, a Vörös zsaru, Az emlékmás, az Air America, a Tombstone, a Die Hard 3, Dredd bíró, az Evita, a Terminátor 3 és a Terminátor: Megváltás, illetve a Terminátor – Sarah Connor krónikái c. tévésorozat.

Sylvester Stallone és Arnold Schwarzenegger karrierjét is egyengette, de Bruce Willis vagy Antonio Banderas is nagyon sokat köszönhet neki. Kiváló kapcsolatrendszerét később itthon is kamatoztatta, ahogy kapcsolatépítő képességét is, Budapestet és magyar gyökereit pedig Hollywoodban sem felejtette el. Budapesten forgatták az Evitát, a Menekülés a győzelembe című II,világháborús filmet, a Zenedobozt és a Vörös zsarut is, akkor, amikor hollywoodi filmeket nem volt szokás Kelet-Európában forgatni. 1989-ben alapította meg az InterCom nevű forgalmazó cégét, amin keresztül a nagy amerikai stúdiók (20th Century Fox, Warner Bros., Sony Pictures, Disney, MGM) filmjeit forgalmazta a rendszerváltás után rohamosan bővülő és liberalizálódó filmpiacon.

1997-ben producerként jegyezte első magyar filmjét, a Miniszter félrelép c. vígjátékot, aminek sikerét a mai napig nem tudta túlszárnyalni egy magyar alkotás sem, 750 000 nézője volt a mozikban. Az amerikai produkciókat továbbra is rendszeresen hozta Magyarországra,Eddie Murphy 2002-ben itt forgatta az Én a kém című filmjét, aminek Vajna cége volt a producere. A filmgyártás és forgalmazás mellett belekóstolt az animációs filmiparba is a 2002-ben alapított DIGIC Pictures animációs stúdión keresztül, mely a Terminator 3 vizuális effektjeinek elkészítésében is részt vett. 2005-ben jegyezte következő magyar filmjét, A szabadság vihara című történelmi drámát, majd 2006-ban a dettó 56-os témájúSzabadság, szerelem c. filmet.

2001-ben, az Amerikai rapsz??dia bemutat??ja ut??n, Scarlett JohanssonnalArnold Schwarzeneggerrel 2003 j??nius??banImage #0

Az amerikai piacon Vajna ekkor már nem számított olyan nagy játékosnak, mint korábban, így nem volt túl meglepő, hogy még erősebbre húzta a magyar szálakat, és 2007-ben Demján Sándorral közösen megnyitott a Korda filmstúdiót Etyeken, majd a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után egy évvel kinevezték filmügyi kormánybiztosnak. A Nemzeti Filmalap számára az átütő sikert a Saul fia hozta meg, ami Cannes-ből elhozta a zsűri nagydíját, Hollywoodból pedig a legjobb idegennyelvű film Oscar-díját, így joggal tarthatjuk a legsikeresebb magyar filmnek.

Nemes Jeles L??szl??val 2016-ban Beverly Hillsben

2015-ben jött az újabb láb, a TV2, amit állami, eximbankos kölcsönből vett meg úgy, hogy a tévé akkori (elméleti) tulajdonosai az eladósodott tévét működtető céget kiürítették, és egy másik cégbe apportálták át – mindezt azért, hogy a tévére elővásárlási joggal rendelkező Simicska Lajos nehogy megkaparinthassa a második számú kereskedelmi tévét.

Film, kaszinó, tévé – a következő állomás a rádió volt, pontosabban a Rádió1, amiből ugyan nem hivatalosan, de pillanatok alatt országos kereskedelmi rádiót csináltak úgy, hogy közben a hivatalosan is országos kereskedelmi frekvencia, a Retro Rádió is Vajnához köthető (a két rádió stúdiója ugyanott található, a műsorait is ugyanaz a Radio Factory Kft. nevű műsorgyártó cég készíti, mely a Rádió 1 műsorait, a rádiók reklámértékesítő cége azonos,  Vajna Media Time Kft.-je, a Retro tulajdonosa pedig a Rádió 1 volt társügyvezetője, Bakai Mátyás). A Rádió1-et Vajna 2016. május 12-én vette meg, december 5-én Sebestyén Balázsék átköltöztek hozzá a Class FM-ről, mára kb 30 helyi rádió tartozik hozzájuk országosan, melyek közül nem egy csak a Médiatanács jóindulatának köszönhetően állhatott be a sorba.

Vajna magánélete a bulvárlapok egyik kedvenc témája volt mindig is. 1998-ban jött össze A miniszter félrelép című filmjében feltűnt Dobó Katával, akivel 2006-ig volt együtt. Dobó Kata 2001 és 2007 között több hollywoodi filmben is kapott kisebb szerepet (pl. Elemi ösztön 2, 15 perc hírnév), de nem tudta megvetni a lábát Amerikában. Szakításuk után Vajna egy Tóth Éva nevű modellel járt, majd 2013-ban feleségül vette Damu Roland egykori menyasszonyát, a nála 38 évvel fiatalabb Palácsik Timeát. Az esküvő után Vajna Timeaként ismert egykori szépségverseny-induló a közösségi médiában meglehetősen aktívan szerepelt, ami Vajna számára nem egyszer okozott kellemetlen pillanatokat, de kapcsolatuk állítólag harmonikus volt.

 andyVajna 2009-ben közölte a sajtóval, hogy legyőzte a rákot, de egészsége azóta markánsan nem javult, volt olyan lábműtétje, aminek elvégzésére az USA-ba utazott el, és ugyan egészségi állapotáról nem nagyon beszélt, az utóbbi években már elég keveset mutatkozott a nyilvánosság előtt.

Forás: index.hu