Stephen Wilhite, programozó elkapta a Covidot, és sajnos legyőzte a betegség. 74 éves volt. Felesége szerint a GIF megalkotására volt a legbüszkébb.

Stephen Wilhite a Verge híre szerint családja körében hunyt el. A GIF-et, vagyis a Graphic Interchange Formatot az 1980-as években fejlesztették, mikor Wilhite a CompuServe nevű cégnél dolgozott. A programozó nyugdíjazása előtt még átvette a Webby életműdíját is. A 2000-es évek óta utazással, kempingezéssel és modellvasút építéssel töltötte az idejét.

A GIF-et jó minőségű, színes grafikák szórására fejlesztették akkoriban, mikor a net sebessége még sehol sem volt a ma ismerthez képest. „Maga találta ki a GIF-et” – idézi Wilhite feleségét, Kathaleent a Verge. „Otthon dolgozott rajta, és miután tökéletesítette, megmutatta a munkahelyén is.” A GIF kiejtéséről több vita keringett az évek során, de Wilhite egyértelmű volt: a szót nem gé, hanem dzsé hanggal kell kiejteni (angolul “jif”).

Az egyik első virálisan is megfutott GIF, a táncoló baba:

A legemlékezetesebb magyar kampány, ami teljesen GIF-ekre épült, a Katona József Színház Gifszínháza volt. A 2014-es (nyolc éve, igen) projekten a Young & Rubicam  dolgozott. A Gifszínházban a Katona ismert színészei fejeztek ki különböző érzelmeket, amikre hashtagek alapján is rá lehetett keresni. A közösségi médián aztán rommá osztott projekt nagyot ment, a Hírszínházzal egy évre rá ismételni is próbálták, 2017-ben pedig emojikkal kampányoltak, de a Gifszínház eredeti sikerét azóta is nehéz megugrani.