Gőzerővel dolgozunk azon, hogy Miskolc több száz éves múlttal rendelkező, erősen elhanyagolt állapotban lévő, műemléki védelmet élvező épületegyüttese megújuljon, és ismét egykori fényében pompázhasson – tájékoztatta a Mathias Corvinus Collegium az MTI-t.

Az épületet egyebek mellett tehetséggondozási célokra megvásárolt miskolci Avas Szálló 2025 végétől fogadhat diákokat, illetve más vendégeket.

Az értékmegőrzési és állagmegóvási kivitelezési munkák már tavaly megtörténtek, a kivitelezési munkálatok pedig, a tervek szerint, 2024 februárjában kezdődnek. A teljes műemléki rekonstrukció előre láthatóan 2025 decemberére fejeződik be.

A Miskolcon 2015 óta jelenlévő Mathias Corvinus Collegium kiemelte, hogy a „Miskolc történelmi belvárosában elhelyezkedő épület a legtehetségesebb magyar diákok oktatását, nevelését szolgálja majd, szálláshelyként és kulturális térként működik, építészeti örökségét megőrizve, ápolva pedig új funkcionális igények szerint épül újjá.”

Az épület, amely korábban a Korona Szálló nevet viselte, 1894-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, jelentős szerepet töltött be a város idegenforgalmában és vendéglátásában. 1987-ben bezárták, és bár több tulajdonosváltás történt, a szállót nem újították fel, megmentése, hasznosítása évek, sőt évtizedek óta napirenden volt.