Kezdőlap KORONAVÍRUS

Megszűnik a maszkhasználat és védettségi igazolvány sem kell a szállodákban

Gulyás Gergely ismerteti a kormány legfontosabb döntéseit. Összefoglaljuk élőben a legfontosabb részleteket. 

A miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó elején a magyar válogatottnak gratulált a rendkívüli teljesítmünyükért. 

Gulyás Gergely ismertette a tegnapi kormányülésen döntés született arról, hogy amikor az 5,5 millió beoltottat elérjük akkor megszűnik a védettségi kártyához kötött szolgáltatások és megszűnik a kötelező maszkhasználat is minenhol. Ismertette, nem kell védettségi igazolvány a szállodákba, a fürdőkbe, az éttermekbe és strandokon. Tömegrendezvények esetében marad a védelmi igazolvány kötelezettsége.

A határátlépésekkel kapcsolatban ismertettették, a schengeni határainkon megszűnt az ellenőrzés. Július 1-től elérhetőek lesznek az uniós zöld útlevelek itthon, ezzel kaőpcsolatban kampány is indul. 

Gulyás Gergely ismertette, hogy jövő héten indul a nemzeti konzultáció. A járványok és a népvándorlás korát éljük, a legfontosabb a gazdaság megerősítése. – mondta a miniszter. 200 ezer forintos minimálbérről, a hitelmoratóriumról, valamint a gyermekek védelméről s szó lesz a konzultációban.

Újságírói kérdésre elhangzott a kormány tervez augusztus 20-ára ünnepséget, de nem lehet megjósolni, hogyan alakul majd a járvány addig.

Szintén kérdésre elhangzott az is, hogy minden európai úniós országában vizsgálják, hogy a védettség mennyi ideig áll fenn, egyelőre 9 hónapig biztosan.