Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Gazdaság

Miskolc a felnőttképzés fellegvára

Nincs még egy olyan megyeszékhely az országban, ahol ennyi felnőttképzéssel foglalkozó cég működne, mint Miskolcon – hangzott el a Miskolci Foglalkoztatási Paktum rendezvényén. Ezek az oktatóközpontok évente több ezer résztvevővel több száz tanfolyamot és tréninget szerveznek egyéni és céges igények alapján.

A hiányszakmák álláshelyeit mégis nehéz feltölteni a városban működő HR-szolgáltatóknak, akik a Miskolcon és a város vonzáskörzetében működő vállaltoknak és befektetőknek toboroznak. Statisztikáik szerint Miskolcon jelenleg is mintegy negyvenezer aktív korú emberre lenne szükség a munkaerőpiacon. Folyamatosan toboroznak szakácsot, lakatost, csőszerelőt, targoncavezetőt, kazánfűtőt vagy éppen kompresszorkezelőt, a megfelelő munkaerő megtalálása mégis sokszor hosszú folyamat.

Ennek megoldása érdekében szervezett egyeztetést a munkaerő-toborzó és -kölcsönző cégek, valamint a felnőttképzést végző intézmények részvételével a Miskolci Foglalkoztatási Paktum, amely a jövőben a közös munka koordinálását is ellátja a szakképzett munkaerő helyben tartása érdekében.

A rendezvényen elhangzott: a munkaerőhiány a betanított munka területén is jelentkezik, éppen ezért szükség van a szociálisan leszakadt és alacsony általános intelligenciával rendelkező, de dolgozni vágyó emberek értő olvasás – írás kompetenciájának fejlesztésére. Csak így oldható meg, hogy az operátori munkakörökben a betanulás zökkenőmentes legyen. A felzárkóztató tréningek bevezetésében a toborzó cégek számítanának a felnőttképző intézményekre. Ennek bevezetése országos precedens lehetne arra a problémára, amely általánosan jellemzi a magyar munkaerőpiacot.

A HR-szolgáltatók és a felnőttképző cégek folytatják a közös munkát a Paktummal, és bekapcsolódnak abba a párbeszédbe, amelyet a Miskolc Holding és Veres Pál polgármester folytat a helyi munkáltatókkal a megyeszékhelyen jelentkező munkaerőpiaci problémák megoldása érdekében.

Forrás Innotime Hungary Kft.