Kezdőlap Uncategorized

Miskolc a várad, az életed! – Reiman Zoltánnal beszélgettünk

Hamarosan megjelenik Reiman Zoltán, Miskolc a várad, az életed! című könyve. Az íróval beszélgettünk.

– Kedves Zoltán, mióta foglalkozol a város történelmének tanulmányozásával, mi indított el téged ezen az úton?
A történelem iránti rajongásom középiskolás koromig vezethető vissza, de csak az iskoláim elvégzése után kezdtem el komolyan foglalkozni vele. Konkrétan Miskolc történetével körülbelül 5 éve foglalkozom, akkor a Dobrossy István által szerkesztett Miskolc története sorozattal “nyitottam”, amelynek elolvasása elég sokáig tartott, viszont kaptam egy olyan átfogó képet Miskolcról, amelyet nap mint nap felhasználok írásaim során. A város szeretete indított el ezen az úton, hogy a kérdésre is válaszoljak.
– A Szemelvények Miskolc város történelméből blog írója és a Facebook csoport létrehozója vagy. Mikor kezdted el írni a blogot és mennyien követik a tevékenységedet online?
A Facebook csoportot 2017 márciusában indítottam, a blogot pedig 2017 júniusában. 2018 nyarától pedig egy YouTube csatornát is szerkesztek, egy pár videó már ott is látható Miskolcról. A Facebook csoportom ma már több mint 2000 taggal büszkélkedhet. Éppen tegnap számoltam, hogy idén 75 írásom került fel az index blog válogatásába, így országosan is ismerik az írásaimat.
– Melyik volt a legolvasottabb írásod és melyik az amelyik esetleg a legnagyobb vitát kavarta, ha volt ilyen?
A tragédia Diósgyőrött. Baleset vagy politikai gyilkosság? című írásomra 47 000 kattintás érkezett, és itt volt a legtöbb vita is a blogon az olvasók körében. A cikk elérhető itt!
– Idén te nyerted el Miskolc MJV egyik alkotói ösztöndíját. Utólag is szívből gratulálunk. Ez adott indulást a könyvíráshoz, vagy az már egy régebbi, eddig megvalósítatlan terv volt?

Köszönöm szépen! Már a blogom létrehozásával egyidőben felmerült a könyv írása bennem, ami most vált valósággá. Remélem elnyeri majd az olvasók tetszését.

– Miskolc, a várad, az életed! a címe a hamarosan megjelenő könyvednek. Honnan ered a címválasztás?

A Bíborszél együttes nagysikerű Miskolc című dalából ered az idézet, amely szerintem egy miskolci lokálpatriótának, vagy egy lokálpatriótáról mindent elmond.

– Kérjük mutasd be a könyved, miről és kiknek szól? Mi volt a megírásával a célod? 

A könyv egy sétakönyv és egy autós túrakönyv is lesz egyben. Egy nagy kört teszünk meg Miskolc belvárosában, illetve autóba ülve elindulunk megnézni Miskolc nevezetességeit, mint a Barlangfürdő, a Diósgyőri vár vagy a Palotaszálló.
A könyv elsősorban a miskolciaknak szól, de úgy fogalmaztuk meg, hogy egy városunkba érkező turista is magáénak érezze a hangvételét. A célom a könyv írásával az volt, hogy minél inkább magáénak érezze sok miskolci a várost, és erősítsük a “miskolciság” érzését a városlakókban.

– Mikor jelenik meg a könyv és hol lehet majd megvásárolni?
A könyv a héten jelenik meg, a könyvbemutatómon lehet majd megvásárolni, illetve több helyen a városban, a Lokalista Bistro, a Világbéke pizzázó és kávézó, a Calyso Kisvendéglő, illetve Lillafüreden is elérhető lesz, a Vendéglő a Pisztrángoshoz étteremben.
– Hol találkozhatnak veled személyesen is az olvasók? Tervezel-e könyvbemutatót?
A könyvbemutatóm december 8-án, szombaton lesz a Lokalista Bistroban, 16 órai kezdettel, melyre szeretettel várunk mindenkit, illetve több kisebb bemutatót is tervezek. December 16-án a Régiségvásáron is jelen leszek majd.
– Köszönjük az interjút.
Köszönöm  lehetőséget. Várok minden kedves érdeklődőt a könyvem bemutatóján.