Kezdőlap LIFE MAGAZIN Család-gyerek

Mitől fáj a terhes nő feje?

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A terhességi fejfájás gyakori, és nem kell mindig komolyan venni, de van az az egy, amire érdemes figyelni.

A terhesség ideje alatt oly sok dolgon izgulhat egy kismama, ráadásul az interneten is tele tömik a fejét, hogy mi mindenre kell még odafigyelnie mielőtt megérkezik a baba. Nem csoda, ha szegény várandósnak fáj a feje.

A terhes női test rengeteg változáson megy keresztül, és számos új tünet megtapasztalható. Az egyik ilyen gyakori jelenség a fejfájás. Ezt általában a megnövekedett arcüreg-torlódás, az alváshiány és a terhesség alatti kiszáradás okozhatja. A legtöbb esetben a terhességi fejfájás ártalmatlan. Viszont a hirtelen fellépő fejfájás, amely a terhesség második felében kezdődik, a terhességi toxémia jele lehet.

A terhességi toxémia magas vérnyomást okozhat, és akut esetekben akár szerveket is károsíthat. Általában a terhesség 20 hete után kezdődik. Nem hagyhatjuk figyelmen kívűl, hiszen súlyos, akár végzetes szövődményekhez is vezethet.

Mitől fájhat még a kismama feje?

Azért nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, hiszen az alatt a csodás kilenc hónap alatt még rengeteg mindentől megfájdulhat a fejünk.

Éhség

A korábban megemlített arcüreg-torlódás, alváshiány és kiszáradás mellett figyeljünk a táplálkozásra is, hiszen ha több kalóriát eszünk, egy kicsit éhesebbnek érezhetjük magunkat, leesik a vércukorszintünk, ami szintén fejfájást válthat ki.

Koffein megvonás

Sok nő teljesen abbahagyja a koffeinfogyasztást a terhesség alatt. Ez elvonási tünetekhez is vezethet, például fejfájáshoz és fáradtsághoz.

Magas vérnyomás

Ha megnő a várnyomásod, általában a fejed is megfájdul.  Ez többnyire a 22. hét után következik be. Azonnal fordulj orvoshoz, ha ebben az időszakban hirtelen fejfájást tapasztalsz!

Hogyan szabadulhatsz meg a fejfájástól?

Egy nagy pohár víz némileg enyhítheti a kiszáradás okozta fejfájást, így érdemes első körben ezzel próbálkozni. Következő lépésben pedig pihenj egy nagyot, az csökkenti a feszültséget benned, a tested pedig hálából megszünteti a fejfájást. Egy sötét szoba erre a legmegfelelőbb hely, és ilyenkor a képernyőt is hanyagold. Ilyenkor kérj a párodtól egy kellemes masszázst! Enyhíti a fájdalmat, javítja a vérkeringést és feladja a stresszt.