Egy biztos, a túlzott sófogyasztás nem egészséges. Ezzel nem azt mondjuk, hogy í zsíroskenyér hagymáit ne szórd meg, de azért ne képezz kristály hegyet rájuk. Mutatjuk, a túlzott só bevitel tüneteit. Magadra ismersz?

A só összetételét tekintve 60 százalékban klorid, 40 százalékban pedig nátrium. Fontos szerepe van a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában, de kell a normális  ideg- és izomműködéshez,  a vérnyomás szabályozásához is. 

Az élelmezés szakértől szerint szervezetünknek csak kis mennyiségben van rá szüksége, naponta körülbelül 1500 milligrammra. 

Sokan, sokat visznek be belőle

Ilyenkor jelentkeznek a tünetek. Például a haspuffadás, melynek oka, hogy a só vízvisszatartást idéz elő, aminek következtében a testben extra folyadék gyűlik fel. Vagy itt van a duzzanat. Neked is gyakran dagad az arcod, a kezed, a lábad vagy éppen a bokád? Ez egy tipikus tünete a túlzott sózásnak.  Ha a kelleténél több sót fogyasztunk, a szervezet vizet von el a sejtekből, aminek hatására nagyon szomjasak leszünk. 

Diétázol és nem mennek a kilók?

Akár a só is lehet a ludas. A sok só hatására a szervezet vizet tart vissza, így beindulhat a hízás. Viszonylag rövid idő alatt, akár néhány nap vagy hét alatt is nőhet a súlyunk. Szintén csökkentsd a bevitt mennyiséget, ha azt veszed észre, hogy gyakrabban kell meglátogatnod az illemhelyet. A gyakori vizelés szintén jellegzetes tünet. 

Gyengeség! Nem gondoltad ugye?

Ha túl sok só van a vérben, a sejtekből víz áramlik ki, hogy felhígítsa a sót. Ennek eredményeképpen a szokásosnál gyengébbnek érezhetjük magunkat. De a túlzott sófogyasztás okozhat émelygést, hasmenést és gyomorgörcsöt is.

Hosszú távú hatások

A szakértői tapasztalatok szerint növelheti a szívizom megnagyobbodásának, a fejfájásnak, a szívelégtelenségnek, a magas vérnyomásnak, a vesebetegségnek, a vesekőnek, a csontritkulásnak, a gyomorráknak és a stroke-nak a kockázatát is. 

Nem semmi, de valljuk be sokan nem is jut eszünkbe a következmény. Viszont jusson eszünkbe a mese, mely azt igazolja, hogy só nélkül bizony semmi sem az igazi… aztán tegyük gyorsan hozzá: persze mértékkel!