Mi is írtunk arról, hogy egy 140 éves erdő pusztult el a Bükkben abban a tűzben, amely nemrég több mint száz hektárnyi területen tombolt Jávorkút közelében.

A szakemberek most arra figyelmeztetnek, hogy hasonló esetek a nyári forróságban bármikor könnyen megtörténhetnek. Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerint a nyár az egyik legveszélyesebb időszak a szabadtéri tüzek szempontjából, hiszen a hőség miatt kiszáradt fű vagy erdei avar akár egyetlen eldobott cigarettacsikk miatt is könnyen lángra kaphat, a tűz pedig félelmetes gyorsasággal terjedhet át újabb és újabb területekre.

A szakemberek szerint Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi gondatlanság vagy szándékosság okozza, pedig a katasztrófa a legtöbb esetben a szabályok betartásával megelőzhető lenne.

Az erdőkben kirándulók például csak a kijelölt tűzrakó helyeken gyújthatnának tüzet az alábbi szabályok betartásával:

  • Erdőben csak a kijelölt helyeken szabad tüzet gyújtani, előtt minden esetben meg kell tisztítani a környéket a levelektől, faágaktól, a tűz esetleges terjedésének megakadályozása miatt.
  • A tűz begyújtásához tilos éghető folyadékot használni.
  • A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, ahogyan a még ki nem hűlt parazsat, hamut sem.
  • Ha feltámad a szél, a tüzet azonnal el kell oltani, gondoskodni kell arról, hogy ehhez mindig legyen kéznél megfelelő anyag, például víz, vagy homok.
  • Miután a tűz kialudt, a hamura földet kell szórni.
  • Égő, parázsló cigarettacsikket eldobni tilos.
  • A tűzgyújtási tilalom szabályait minden esetben be kell tartani.

Tűzgyújtási tilalmat az erdőgazdálkodásért felelős miniszter rendelhet el abban az esetben, ha a tűzesetek bekövetkezésének valószínűsége megnő. Ilyenkor tilos tüzet gyújtani az erdős területeken, a fásításokban, valamint az ezek 200 méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon.

A tűzgyújtási tilalomról szóló éppen aktuális térkép megtekinthető a katasztrófavédelem, illetve az érintett hatóságok hivatalos honlapján.

A tűzgyújtási tilalom a közzétételtől visszavonásig van érvényben.

Tüzet okozni figyelmetlenségből kevesebb, mint egy másodperc, eloltani viszont akár napokba is telhet, a leégett erdős terület helyreállítása az újonnan telepített fákkal pedig akár egy évszázadig is eltarthat.

Az erdőtüzek és a pusztítás megelőzhető – megfelelő odafigyeléssel!

/A fotó illusztráció/