Tizennyolc éve város a település.
Hagyományosan június utolsó hétvégéjén ünnepli Nyékládháza a várossá nyilvánítása évfordulóját. A klasszikus értelemben vett ünnep megtartását tavaly és az elmúlt évben is meghatározta a koronavírus világjárvány. A 2003-as várossá nyilvánításról ennek megfelelően, mégis ünnepélyes hangulatban emlékezik a város június 27-én, vasárnap.
Az idei ünnep legnagyobb eseménye a Szent László-dombormű átadása lesz. A ládházi városrészben, a Szabadság téren áll majd Gönczi Róbert, a városban élő fafaragó impozáns alkotása. A Nyékládháza első köztéri, Szent István király 2015-ben avatott szobrával rokon hangulatú dombormű méltó emléket állít Szent László királyunknak.
Ezúttal is a Furmann Imre Művelődési Ház és Könyvtár előtti rendezvénytér lesz az ünnep központi helyszíne. A város múltjáról szóló fotókiállítás tekinthető majd itt meg. Délelőtt és délután is lesz egy vezetett helytörténeti „Kéktúra” a nyéki és a ládházi városrészben is – ennek egyes pontjait tablókon mutatják be.
A helytörténeti túra alaptábora a művelődési ház előtti tér, ahol egy nagyméretű várostérképen választhatnak gyalogos vagy biciklis útvonalat és hozzá túrakalauzt vehetnek magukhoz az indulók.
Délután 4 órától a zene varázsol ünnepi hangulatot Nyékládháza Gyermekkórusa és a Nyékládházi Ifjúsági Fúvószenekar közreműködésével a művelődési ház mögött.