Ez nem lesz könnyű döntés: rengeteg program várja az érdeklődőket Miskolcon a Múzeumok Éjszakáján.

Az elmúlt bő egy év számtalan fordulópontot hozott valószínűleg mindenki életében, így teljesen érthető a Herman Ottó Múzeum döntése, hogy az idei Múzeumok Éjszakája eseménysorozatát e hívószó köré építik fel. A változás valamilyen formában nemcsak a programokban jelenik meg, hanem már a lebonyolításban is. Míg korábban korlátlanul engedhették be az érdeklődőket, most a különböző helyszíneken eltérő számban lehetnek egyszerre az épületekben. Ezért érdemes előzetes regisztrálni, akár időpontra is, hiszen így a látogató biztosan akkor juthat be, amikor szeretne, nem kell várakozni.
A múzeum szakemberei nagyon gazdag programot állítottak össze – mondta a hétfői sajtótájékoztatón dr. Szolyák Péter igazgató -, tényleg csak választani lesz nehéz. A Miskolci Galériában a könyvek, a mesék és az időjárás lesznek középpontban. Akik éreznek magukban némi harciasságot, azoknak a Petró-házba kell menniük, ahol a Kard és szablya című kiállítás nyílik meg. A Feledy-házban egészen Indiáig, Nepálig juthatnak el az érdeklődők különleges tárlatvezetés révén, a Színészmúzemban pedig a bábok készítése, és azokkal történő mesélés lehet a gyerekek kedvenc időtöltése. Itt a felnőtteket a Bartók+Pilinszky+Én című művészet kommunikációs foglalkozás várja.
A múzeum főépületében, a Képtárban elballagtatják azokat a festményeket, amely eddig meghatározták a bemutatót, hiszen már épül az intézmény új szárnya, ahol gyökeresen másfajta tárlatként tér vissza a gyűjtemény. A Pannon-tenger Múzeumban is a fordulópontok lesznek a fókuszban: amikor a tojásból kis csibe, az ércből pedig fém lesz. Az épület előtt látványos ingyenes programok követik egymást, egyebek mellett Dombovári Tibor természetfotós mutatja be a korall-tengerek szépségeit.
A Múzeumok Éjszakája június 26-án, szombaton délután 3 órakor indul Miskolcon, ahol számtalan kedvezmény is segíthet abban, hogy minél több programot nézhessenek meg az érdeklődők. Bővebb információkat a Herman Ottó Múzeum honlapján és közösségi oldalán találhatnak a múzeumbarátok.