Mélyebben a zsebébe kell nyúlnia annak, aki kiadó lakást keres.

Jelentősen emelkedtek az albérleti díjak az idén Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal és az ingatlan.com szakportál legújabb lakbérindexéből kiderült, hogy országos szinten novemberben 1,1 százalék volt a drágulás, januárhoz képest viszont már 13 százalék. Igaz, a jelentős emelkedés ellenére az átlagos bérleti díjak még mindig nem érték el a járvány előtti csúcsot.
Nincs jó hírünk azoknak, akik Borsodban keresnek kiadó ingatlant. Az egész éves adatok ugyanis azt mutatják, hogy a legütemesebb áremelkedést éppen az észak-magyarországi régióban tapasztalták. Az érintett három megyében, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Hevesben és Nógrádban ugyanis több, mint 12 százalékkal kértek többet a főbérlők, mint korábban. Az ország többi részén “csak” 7,2-10,5 százalék volt a drágulás mértéke.
A legdrágábbak a budapesti albérletek, ahol átlagosan 150 ezer forintot kell leszurkolni havonta. Igaz a különbségek óriásiak, hiszen például az V. kerületben 240 ezer forint környékére kúsztak fel a díjak. Az országban a legolcsóbb albérleteket Békéscsabán és Salgótarjánban találni, itt ugyanis nagyjából 120 ezer forintos árért már adják a kulcsot.