Rendhagyó tárlatvezetésekkel, történelmi sétákkal és kézműves foglalkozásokkal idézi meg a forradalom hangulatát március 12. és 15. között a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM).

Történelmi sétákkal készülnek 

A résztvevők történelmi séták keretében megtudhatják, milyen lehetett 1848. március 15-én végigjárni a pesti belváros utcáit a változást kívánó tömeggel, hogyan alakult Széchenyi, Kossuth, Batthyány és Petőfi hitvesének élete a szabadságharc leverését követően, valamint az is, hogy mit jelentett a kor emberének a múzeum idén 175 éves épülete.

Tárlatvezetéssel várják a közönséget 

A Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen meghirdetett séták például a Károlyi grófok egykori palotájától indulnak az első magyar múzeumnak otthont adó épületbe, ahol szombaton egy különleges, élőszereplős tárlatvezetésre, vasárnap pedig egy épülettörténeti sétára várják az érdeklődőket.

Az érdeklődők tematikus sétákon vehetnék részt 

A "Forradalom van, barátom, s így képzelheted, mennyire vagyok elememben!" című séta során kiderül, hol és ki mellett ébredt a forradalmi nap hajnalán Petőfi Sándor, és milyen lehetett 1848. március 15-én végigjárni a pesti belváros utcáit a változást kívánó tömeggel. A "Négy nő egy órában" program az 1848-as forradalom korába vezet, négy rendkívüli egyéniség, négy életút bemutatásával. M. Lovas Krisztina történész élő múzeumi programmal egybekötött tárlatvezetése során Széchenyi, Kossuth, Batthyány és Petőfi hitvesének életútjával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Vasárnap a történeti séta után az érdeklődők a Nemzeti Múzeum épületéről tudhatnak meg többet, amely idén 175 éve, 1847-ben készült el.

 A gyerekeket március 15-én forradalmi tárgykészítő foglalkozásra hívja a múzeum, ahol csákók és párták mellett mindenki elkészítheti saját kokárdáját is. Az MNM részletes ünnepi programja a https://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/programok-magyar-nemzeti-muzeumban linken érhető el.