Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Kultúra

Nem akármilyen alkotással zárják az idei CineFestet

A Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon mutatják be először a hazai nézőknek az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezőjének, Enyedi Ildikónak legújabb alkotását, A feleségem történetét.

A Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett azonos című regénye alapján készült filmmel zárul majd ez a rangos nemzetközi filmes mustra. A négy ország koprodukcióban készült alkotást Gijs Naber és Léa Seydoux főszereplésével, magyar szinkronnal szeptember 23-ától vetítik a hazai mozik.

A világpremieren egyébként már túl van a rendező, ugyanis július 14-én bemutatták Cannes-ban és szinte közvetlenül a 46. Toronto Nemzetközi Filmfesztiválon történő észak-amerikai debütálás után, szeptember 18-án a hazai közönség is láthatja Enyedi Ildikó új filmjét. Ez lesz az első alkalom, hogy a filmet magyar szinkronnal vetítik.

Azt hiszem, nagyon sokan félre értik a regényt, mert csak egy féltékenységi sztorit látnak benne. A kortárs laudációk pedig főként a nyelvi leleményre tették a hangsúlyt és nem a mögötte lévő filozófiai mélységekre, amit humorral, könnyedséggel és ennek a házassági történetnek a kanyarjaival leplez tulajdonképpen Füst Milán. Azt gondoltam, érdemes egy kicsit megnyitni ezt az oldalát a regénynek, hátha azok, akik a film után elolvassák, érzékenyebbek lesznek erre az aspektusra.

– nyilatkozta Enyedi Ildikó.