Bodzavirág bundában? Mutatunk egy egyszerű, de nagyszerű receptet. Szekszárdon, a dombok tetején már szépen virágzik a bodza. Persze vannak még virágtalan „tányérok” is. 

Májusban ontja virágát

A bodza az egyik olyan növény, amely májusban borul virágba, és külsejével, illatával csak erősíti bennünk az életöröm érzését. Nemcsak orrot és szemet gyönyörködtető, de széleskörűen fel lehet használni.

Köptető, veseműködést szabályzó, izzasztó.

A virág teája megfázásnál izzasztó és köptető. Mandula- és torokgyulladás ellen régen tejjel leforrázva ajánlották. Vérnyomáscsökkentő, nyugtató, hashajtó és veseműködést szabályozó gyógyteákban is megtalálható. A gyümölcs főzetével a görcsszerű fejfájást gyógyítják.

Tudtad?

A palócok  néphite szerint ha a bodzára taposnak, meghajlítva földet hordanak rá, akkor a tehénből, a disznó sebéből kihull a pondró. A Csereháton ezt a bodza letépett ágacskáitól és a megfelelő ráolvasástól remélik. Göcsejben úgy vélik, a disznókat elkerüli a vész, ha az óljukba bodzaágat szórnak. Az alsó Őrségben úgy vélik, hogy a bodzát nem szerencsés a ház mellé ültetni, mert akkor belecsap a villám. Ott a bodza az ördög, a gonosz lelkek fája.

Ezt próbáld ki? Hidd el, ízleni fog!

Bodzavirág bundában
Hozzávalók:

  • bodzavirág
  • tojás
  • tej
  • liszt
  • cukor
  • olaj

A friss bodzavirágot alaposan meg kell mosni. Tojásból, lisztből, pici cukorból, tejből sűrű palacsintatésztát készítünk. Az olajat felforrósítjuk. A virágokat először lisztben, majd a palacsintatésztában megmártjuk, és a forró olajban aranysárgára sütjük. Vaníliás cukorral vagy fahéjas cukorral megszórva melegen tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!