Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Nem csillapodik a feszülstég Ukrajnában

Szombaton este tovább folytatódtak a bombázások a fővárostól északra található Csernyihiv és Irpin városában. A lövedékek több lakóépületet is eltaláltak. 

A fővárosban, Kijevben is egész este szóltak a légvédelmi szirénák. A dél-ukrajnai Mariupol polgármestere arról számolt be, hogy az orosz csapatok elvágták a kikötővárost ellátó összes áramvezetéket, ezért a távközlési hálózat is összeomlott.

Közben már több mint 1 millió 200 ezren menekültek el Ukrajnából, de számuk tovább nő majd – erről az Európai Bizottság elnöke beszélt. Ursula Von der Leyen szerint az unió megmutatta egységét és elszántságát. Kiemelte az Ukrajnával határos országok, köztük Magyarország teljesítményét, és felhívta a figyelmet, hogy ezeknek az országoknak is szükségük van támogatásra.

Folytatódtak az egyeztetések is: a lengyel határ mentén az amerikai és az ukrán külügyminiszter szigorú biztonsági intézkedések mellett ült tárgyalóasztalhoz. A megbeszélésen további ukrajnai fegyverszállítmányokról, és az orosz gazdasággal szemben bevezetett szankciókról volt szó. Antony Blinken amerikai külügyminiszter Amerika támogatásáról biztosította Ukrajnát. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter elmondta: több fegyverre, főleg vadászrepülőgépekre és légvédelmi rendszerekre lenne szükségük. A két külügyminiszter várhatóan hétfőn ismét találkozik.

Itthon hárommilliárd forint támogatás érkezik a Karitatív Tanács szervezeteinek a kormánytól. A humanitárius katasztrófa hatásainak mérséklésére és kezelésére 500-500 millió forintot kap 6 segítő szervezet, köztük a Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat, és a Magyar Vöröskereszt. A Híd Kárpátaljáért segélyakcióban érkezett adományból pedig 25-25 millió forinttal részesülnek a segítségponton tevékenykedő karitatív szervezetek.

Segíteni bármikor és szinte bárhol lehet: továbbra is él a 1357-es adományvonal és a kapcsolódó bankszámlaszám. Minden hívás vagy sms 500 forintot jelent. A Híd Kárpátaljáért programban már 540 millió forint gyűlt össze.