Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Nem mindennapi, mennyivel lehet drágább a “mindennapi”

Egyre drágább a kenyér, és nincs még itt a vége. Szakemberek szerint az áremelés két számjegyű is lehet jövőre, a pékségek számára azonban nem csak ez okoz gondot – írta meg az Agrárszektor. 

Többet kell fizetni az alapanyagért, a szállításért, de a munkabérek is tovább növelik a költségeket. Az előrejelzések szerint a jelenlegi 100-ról 150 forintra emelkedhet a liszt ára kilogrammonként, márpedig egy kiló kenyérhez 75 deka kell belőle. Munkaerőt találni sem könnyű, hiszen a fiatalokat ma már nem nagyon érdekli a szakma.

Varga Ferenc a Varga Pékség vezetője elmondta: az ágazat további szereplői nem is jelentenek már be semmit, amikor jön a számla, akkor lehet látni, hogy megemelték az élesztő vagy margarin árát. Kérdés az is, hogyan reagál majd a piac a drágulásra, mert ha valaki nem emel árat, abba a vállalkozás megy tönkre, amire sajnos az utóbbi években bőven akadt példa. A vásárló számára pedig azt jelentheti a kiutat, hogy ha fél kiló kenyérre van szüksége, akkor annyit vesz, nem pedig egy kilót. 

A Világgazdaság szerint kilencéves csúcson van a búza ára a terménytőzsdén. A márciusi jegyzésű malmi búzaár tonnánként 296 dollárra, 2007 szeptembere óta a legmagasabb szinte emelkedett. Az őrlésre alkalmas, jó minőségű búza ára tonnánként 90 ezer forint környékén mozog, de januárban a 100 ezer forintot is elérheti, amit már a vásárlók is pénztárcája is meg fog érezni.  

Hollósi Dávid a Takarékbank Agrárüzletág ügyvezető igazgatója szerint ismert, hogy a malmok 40 százalékal emelik a liszt átadási árát, de a szakértő úgy véli, összességében 10-15%-os drágulás jöhet.