Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Nem tudjuk pontosan, hogy hány magyar állampolgár van Afganisztánban.

Húsz évvel ezelőtt az USA kérésére mentünk be, most az ő kérésükre jöttünk ki Afganisztánból – így kezdte a mai Kormányinfót Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette: "teljesen kaotikus helyzet van az országban, az ellenőrzést a tálibok gyakorolják. A fő cél, hogy a magyarokat kihozzuk. Ez egy kudarcos misszió volt, amit értékelni kell"

Ruszin-Szendi Romulusz, a honvédség vezérkari főnöke arról beszélt, hogy Kabul mellett van egy műveleti terület, ahová az embereket viszik előre. Nincsen végső határideje a kimenekítési műveletnek. 78 embert helyeztek eddig biztonságos helyre. Egyelőre nem tudják, pontosan hány magyar állampolgár van Afganisztánban.

A honvédség vezérkari főnöke azt is közölte, hogy a szövetségesekkel működnek együtt Afganisztánban. "A misszió legnagyobb eredménye, hogy a magyar katona elismertsége nagyon nagyot nőtt." – tette hozzá, és azt kérte: a katonák biztonságát nem segíti, ha valakik megpróbálják felkutatni a honvédségi akciót.

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely azt mondta: jelentős migrációs hullámra számítanak. Semmilyen kvótát nem fogadunk el – jelentette ki a miniszter.

A KORONAVÍRUS JÁRVÁNNYAL KAPCSOLATOS BEJELENTÉSEK

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a negyedik hullám nyugaton már megindult, és erre utaló jelek nálunk is vannak, de ez nálunk el fog térni a korábbiaktól, hiszen Közép-Európában a legkedvezőbb a járványügyi helyzet. A miniszter mindenkinek köszönetet mondott, aki beoltatta magát. "Ha valaki megbetegszik oltottan, akkor sokkal kisebb az esélye annak, hogy súlyos állapotba kerül." -tette hozzá. 

A politikus arról is beszélt, hogy mindenkit felkeresnek az idősek közül, akik eddig nem oltották be magukat, és nincs érdemi különbség az egyes oltások között. "Eddig 165 ezren vették fel eddig a harmadik oltást, és közel 8 millió vakcina áll rendelkezésre" – mondta a miniszter. 

A fiatalok oltása augusztus 30-án és 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án lesz az iskolákban, tömeges oltási akció keretében – ezt is megerősítette Gulyás Gergely. Nem kerül sor az ország lezárásra, munkahelyi korlátozás sem kell – tette hozzá. 

GAZDASÁGI ÉS EGYÉB KÉRDÉSEK, TÉMÁK

Gulyás Gergely újságírói kérdésre azt mondta, hogy Magyarország számára az uniós tagság egyértelmű érdek. "A kormány nem tervez semmilyen Unióból való kilépést" Az, hogy 7 vagy 14 év múlva – amikor már több pénzt kellmajd várhatóan befizetni, mint amennyit visszakap az ország – milyen lesz az Unió helyzete és Magyarországé, azt nem lehet pontosan megmondani."

A Norvég Alap kapcsán a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy az a pénz jár nekünk. Két lehetőség van: jogi úton lehet-e lépni, a másik pedig, hogy Norvégia esetében vétózni fog Magyarország, amikor újra kell tárgyalni a közös piachoz való hozzáférésüket. 

Orbán Balázst politikai igazgatóvá nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök. A politikus a Miniszterelnökség államtitkára marad, de a miniszterelnök mellett is fog dolgozni.

Gulyás Gergely szerint szükséges a hulladékgazdálkodás koncessziója. Úgy fogalmazott: olcsóbb lesz a hulladékrendszer fenntartása, ha 35 éves koncesszióba kerül. Ez részben környezetvédelmi zöldprogram – tette hozzá.