Estig még elkészül!

Ha még mindig azon gondolkozol mi legyen a szilveszteri fogás az asztalon, adunk gyorsan pár tippet. A régi, hagyományos ételeket is elkészítheted kicsit másképp, kicsit újítva, ne legyen ugyanolyan, mint eddig. Íme pár ötlet a ma estéhez, ami gyors és isteni finom:

1. Gazdag szendvics

Szilveszterkor szokás olyan ételeket készíteni, melyek gazdagságot hoznak a következő évre, ez a szendvics viszont nem azért gazdag, hogy Te is az legyél. Egyszerűen csak a sok alapanyag összessége miatt ez a neve.

Hozzávalók:

  • rusztikus bagett
  • többféle vékonyra szeletelt főtt és füstölt sonka, szalámi
  • vaj vagy szendvicskrém
  • főtt tojás
  • kaliforniai paprika
  • kemény sajt
  • koktélparadicsom
  • olajbogyó

Elkészítés: Vágd fel a bagettet, vajazd meg, majd tedd rá lazán, négybe hjtva a felvágottat, a sajtot, vágd fel hosszú csíkokra vágott kaliforniai paprikát és tedd rá azt is. Erre tedd a tojást, majd a tetejére kerül a koktélparadicsom vagy az olajbogyó. Az egészet fogd össze egy saslik pálcikával, hogy szét ne essen és egyben tartsa a szendvicset.

2. Malacpofik

A virsli igazi szilveszteri ínyencség, ami nem hiányozhat az asztalról. Íme egy igazán különleges recept, ami még mutatós is.

Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • 1 kk cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 1 tk só
  • 0,5 dl olaj
  • 4 pár virsli
  • 2 ek tejföl
  • 1 db tojás sárgája
  • szemes bors

Elkészítés: 1 dl langyos cukros tejben futtasd fel az élesztőt, add hozzá az átszitált lisztet és a sót. Dagaszd össze, végül add hozzá az olajat. A tésztát fél órán át kell keleszteni meleg helyen, letakarva. A megkelt tésztát dolgozd át egy kicsit, majd nyújtsd ki kb. fél cm vastagra. Vágj 2 cm-es csíkokra, a virslit pedig 4 részre. Minden virsli darabkát tekerj bele egy tésztacsíkba, majd tedd sütőpapírral bélelt sütőbe úgy, hogy a virslik felfelé nézzenek. Kend be őket tejfölös tojássárgájával. Ezt követően képen látható módon nyomkodj háromszög alakú virsli darabkákat a tésztába. Ez lesz a malac füle. Az egész szemes borsból készíts neki szemet. Előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 perc alatt süsd pirosra. Ha kész, a virslikbe fúrj két-két lyukat, hogy legyen a malackáknak orrlyuka is.

3. Kaszinótojás pohárban

Egyre elterjedtebbek a pohár desszertek, ehhez akar hasonlítani ez a rétegelt hidegétel, mely tökéletes előételnek.

Hozzávalók:

  • 12 db tojás
  • 2 kk mustár
  • 1 ek majonéz
  • 1 ek tejföl
  • 1 ek vaj
  • petrezselyem
  • só, bors

A franciasaláta hozzávalói:

  • 1 csomag fagyasztott francia zöldségmix
  • 1 meghámozott, felkockázott alma
  • 4 dl tejföl
  • 1 kis tubusos majonéz
  • 2 kk mustár
  • 2 kk cukor
  • 1 kk citromlé

Elkészítés: A keményre főtt tojásokból vedd ki a sárgáját és keverd össze a tejföllel, mustárral, majonézzel, vajjal. Add hozzá a felaprított petrezselyemzöldet, majd sózd és borsozd meg. Vágd fel a fehérjét apró kockákra és tedd egy külön tálba. A franciasalátához főzd meg a zöldségkeveréket sós vízben, ezt tartármártásba kell majd forgatni. Ezt tejfölből, majonézből, mustárból, citromléből és cukorból keverjük ki. Vágj össze almát, majd keverd hozzá a lecsöpögtetett főtt zöldséget és öntsd le az egészet a tartármártással.

Összeállítás: rétegezz egy 2 decis átlátszó pohár aljára kb 1 cm vastag franciasalátát, erre kerül a tojáskrém, aztán a felkockázott tojásfehérje. Ismételd meg a rétegeket a pohár tetejéig, a végén díszítsd petrezselyemzölddel.

Bármelyik receptet választod, mindegyikkel nagy sikered lesz ma este! Jó étvágyat hozzájuk!

Képek: mindmegette.hu