Az Európai Unió pénzügyi érdekeinek büntetőjogi védelmével és a nyomozással kapcsolatos gyakorlati kérdésekkel foglalkoztak.

A rendezvény a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának és az Országos Bírósági Hivatalnak a közös szervezése volt – olvasható az ugyeszseg.hu weboldalán.

Minden szakmai konferencia a tudomány ünnepe. A nyolcvanas évek társadalmi-gazdasági változásai hatására alakult meg 1981-ben, a 2021-ben jubileumát ünneplő Állam- és Jogtudományi Kar a Miskolci Egyetemen. A 40 éves kezdeményezés megfogant, az eredmények pedig megmutatkoznak nemcsak Közép-Európában, hanem egész Európában” – fogalmazott Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora.

A konferencia fókusza az OLAF, Eurojust, Europol és az EPPO működésére tevődött. A magyar és angol nyelven tartott eseményen előadóként vett részt – többek között – Dr. Csonka Péter József és Szőnyi Amira az Európai Bizottság képviseletében, Dr. Florin-Razvan Radu, az EPPO részéről, Prof. Dr. Polt Péter legfőbb ügyész és Dr. Venczl László, az Eurojust nemzeti tagja a magyar ügyészségtől.

A további előadásokon a bíróság, a rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a tudományos élet jeles képviselői osztották meg tapasztalataikat a résztvevőkkel, a Heidelbergi és a Hamburgi Egyetem professzorai pedig külföldi kitekintést nyújtottak. Hazánkon kívül összesen hét uniós tagország szakértői vettek részt a közös munkában.

A most lezárt közös munka már a második olyan sikeres együttműködés amelyben a Miskolci Egyetem elnyerte az Európai Unió támogatását.

Fotó: Végh Csaba