Nem kell külföldre menni, ha egyszerre vágyunk a színes programkavalkádra és a vízparti élményekre! Szeged a legjobb választás, hiszen egyszerre ad teret a szórakozásnak és a pihenésnek. A város amellett, hogy minden nyáron kulturális események sokaságával várja a turistákat, elhelyezkedésének és remek fürdőinek hála, vizes élményekben is bővelkedik. 

Csobbanj!
Szegeden hat strand, fürdő és uszoda közül választhatnak a helyiek és a turisták. A Napfényfürdő Aquapolis a vízi parkok szerelmeseinek nyújt felejthetetlen élményeket, a Sziksósfürdő pedig a csendesebb helyeket kedvelő, kempingrajongók kedvence lesz.
A fehér falú, keleties hatásokat tükröző, eklektikus épületben található Anna fürdő nemcsak a gyógyulni vágyókat várja, de a minőségi wellness szerelmeseit is. Érdemes érdeklődni, mert rendszeresen rendeznek éjszakai fürdőzéseket is. A Partfürdő Kemping és Szabadstrand pedig alig 5 perc sétára a belvárostól, a Tisza-parton nyújt vizes élményeket.
Irány a természet!
Sokan kedvelik a vízközeli túrákat. Ebből is bőven találunk kedvünkre valót Szegeden és környékén. Az egyik ilyen program lehet egy alig 4 kilométeres séta a Holt-Maros mellett, mely egyfajta zöld folyosóként húzódik Újszeged központjában. Ha csendre, nádasra, virágokra és persze nyugalomra vágysz, akkor mindenképpen látogass el ide. Alig pár percre a város zajától, száznegyvennél is több madárfaj él itt. De a gyerekek számára nemcsak a madarak kiszúrása lehet érdekes, hanem a mocsárban élő teknősök felfedezése is. 

A Holt-Maros Szegeden
Akik a változatos növényvilágot és a kisebb tavacskákat kedvelik, azok számára kihagyhatatlan helyszín a Szegedi Egyetemi Fűvészkert.  Gyógy- és fűszernövények, rost- és élelmiszernövények valamint védett növények is megtalálhatók ebben a közel 100 éves gyűjteményben, ahol több fesztivált, köztük a nyári Lótusz Napokat is megrendezik.

Lótuszvirág a Szegedi Egyetemi Fűvészkertben
Alig néhány éve annak, hogy látványos felvételek készültek a Maros és a Tisza találkozásáról. Érdekes látni, mennyire más a víz árnyalata a két folyónak, ahogyan a sodrásuk is. A két folyó találkozását mindenképpen érdemes megnézni Szegeden.
A szegedi gasztronómiát, kulturális életet és persze a turizmust is meghatározza a város folyója, a Tisza. Szegeden járva kifogyhatatlan célpontok az 1879-es Nagyárvíz emlékét őrző helyszínek. Az elképesztő áradás akkor a települést teljesen elpusztította. A mai körutas-sugárutas városszerkezet már az újjáépítés eredménye.

Kultúra a vízközelben
Júliusban több előadással is vár a vízparton a III. Szegedi Vízi Színház. Az előadásokat a Huszár Mátyás rakparton, a Tisza Dokk és a Vízirendészeti Úszómű közötti partszakaszon berendezett szabadtéri játszóhelyeken lehet megtekinti. 
Július 2-án egy különleges éjszakai, vízközeli program lesz a Szegedtől 8-10 km-re lévő Fehér-tónál és a Tisza-völgyi Bemutatóháznál. Az Éjszaka a múzeumban – éjszakai túra a szegedi Fehér-tón elnevezésű eseményen a telihold fényénél ismerhetik meg a résztvevők a tó élővilágát, és egy rendhagyó bemutatón és tárlatvezetésen is részt vehetnek.

A Fehér-tó
Egy igazán egyedi és információban gazdag kétórás program Szegeden a Régi szegedi fürdőélet a Tiszán elnevezésű városnéző séta. Bepillantást nyerhetnek a résztvevők a régi korok fürdőházaiba, a vitorlásokba, és a mai embert már megmosolyogtató fürdőöltözékekbe. 

Sportolj!
Július 2-án a Sziksósfürdő Strand és Kempingben várják a Sziki Kupa Strandkézilabda Torna idei nevezőit és nézőt. Vízparton izgulhatjuk, vagy éppen játszhatjuk végig a mérkőzéseket. 
Számos előnye van annak, hogy ennyi vízpart van Szegeden és a város közelében. A vízisportok szerelmesei számos esemény, vagy éppen kikapcsolódási lehetőség közül választhatnak. Az egyik ilyen a kenus vízitúra a mártélyi holtágon. A 6 kilométeres túrán közelről figyelhető meg a víz élővilága, az itt élő madárfajok sokasága.