Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Közélet

Október 23-i programok Miskolcon – Hol és mikor ünnepeljük együtt a szabadság napját?

Ezen a hétvégén egy egész napos megemlékezés-sorozattal tiszteleg Miskolc az 1956-os forradalom hősei előtt.

Idén már a 65. évfordulóját tartjuk a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseményének, az 1956-os forradalom és szabadságharcnak.

Az első megemlékezéseket reggel 9:00 órakor tartják a Romek-emlékoszlopnál és a Zsolcai kapui emléktáblánál, ahol Szilágyi Szabolcs önkormányzati képviselő mond majd beszédet.

A koszorúzások 9:45-kor a Nagy Imre- és a Misley-emléktáblánál folytatódnak, a forradalom fiatalon meggyilkolt mártírja előtt Szopkó Tibor alpolgármester tiszteleg ünnepi beszéddel.

Ezt követően 10:15-kor Miskolc Város Elesett Hőseinek emlékművénél, Nagy Attila szobránál, 10:30-kor a Széchenyi- és a Szabó Lőrinc-emléktáblánál, 11:00-kor Oláh Miklós szobránál és a Digép-munkásgyűlés emléktáblája előtt, 11:15-től pedig a Megyei Munkástanácsok, illetve Babits László emléktáblájánál helyezik el az ünneplők a tisztelet és az emlékezés virágait.

Délben Veres Pál, Miskolc polgármestere mond ünnepi beszédet a Petőfi-szobornál.

Majd délután 1 órakor Cseléné Figula Edina tiszteleg a forradalom hősei előtt a miskolc-szirmai világháborús emlékműnél, este 6 órától pedig a Miskolci Nemzeti Színházban tartanak majd ünnepi műsort.

Az előadás megtekintése ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a Miskolci Kulturális Központ jegyirodájában lehet október 19-én, 20-án és 21-én 11:00 és 19:00 óra között.